Tickets
Shop
Nieuws 06 dec 2016

Overwinteren op wieltjes

Terwijl het kwik daalt binden sommige sporters geen ijzers, maar wieltjes onder in de winter. Op meerdere plekken in Nederland zijn namelijk indoor skeelerbanen te vinden, waar de hele winter door wordt getraind. Wat doen zij zoal? Ruurd Dijkstra, inline-topper en trainer bij IJs- en skeelerclub Nijeveen, vertelt ons hier meer over.

Foto : Andrea van der Burg

In de gymzaal in Steenwijk is het een drukke bedoening op maandagavond. In drie groepen rijden zestig inline-skaters, van zesjarige pupillen tot masters aan toe, op de houten vloer hun bochtjes. “Zo’n gymzaal is anders skeeleren dan op de piste. Je rijdt alleen maar bochten, vergelijkbaar met shorttrack,” vertelt Dijkstra.

Onder leiding van Dijkstra leren de sporters bij over bochtentechniek en wedstrijden rijden. Hij geeft sinds vier jaar inline-training in de winter en ziet dat de groep elk jaar groeit. “De jonge kinderen vinden het heel leuk. Ik vind het belangrijk dat ze vooral plezier hebben in het skeeleren. In trainingen doen we vooral leuke dingen, zoals wedstrijdjes en spelletjes.” Bij de wedstrijdgroep ligt de focus meer op techniek en wordt er veel gekoerst. Vooral de aflossing is ideaal om te oefenen in de krappe gymzaal. 

De 24-jarige Dijkstra is zelf een topper in het inline-skaten en schaatst deze winter samen met onder andere Bart Swings bij Team Victorie. Zelf is hij groot voorstander om in de winter naast het schaatsen ook te blijven skeeleren. “Voor de afwisseling, maar je kan ook goed aan je techniek sleutelen voor het ijs.”

Foto : Andrea van der Burg

Trainen in Colombia

Begin dit jaar reisde Dijkstra nog met Luc ter Haar af naar Medellín, Colombia. Een land met een enorme inline-traditie, waar eerder ook Chris Huizinga naartoe vertrok om te trainen. “Dat is echt een sportland, niet normaal. Je hoort nog wel eens wat over Colombia, maar ik heb daar niks van gemerkt. Heel mooi was het.” Dit jaar blijft hij dichter bij huis, met de komst van de indoor piste in Heerenveen is afreizen naar Zuid-Amerika niet meer nodig. “Deze winter wil ik veel blijven skeeleren, een paar goede marathons rijden bij de A’s en me proberen te plaatsen voor het NK allround. Vanaf maart ga ik dan weer volop beginnen met skeeleren.”  

Waar kan ik inline-skaten in de winter?

IJs- en skeelerclub Nijeveen is niet de enige club die skeelert in de winter. Ook IJs- en Skeelerclub Lindenoord uit Wolvega skeelert in de winter in Steenwijk. In de randstad staan de leden van SC Gouda op wieltjes in de winter. Wil je indoor inline-skaten? Dat kan als je lid bent van deze verenigingen. Voor meer info, zie de sites van IJs- en skeelerclub Nijeveen, IJs- en Skeelerclub Lindenoord en SC Gouda 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan