Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2016

Noorse sprinter Hvammen: 'Dit is zo dom'

Espen Aarnes Hvammen was van alle schaatsers het meest uitgesproken toen Pavel Kulizhnikov na zijn schorsing als junior terugkwam in de schaatssport. “Eens een doper, altijd een doper”, tweette hij twee jaar geleden. Zijn uitspraak kreeg vandaag extra lading omdat de Rus nu is betrapt op het gebruik van meldonium. En dus herhaalde de Noor zijn uitspraak nog maar eens.

Foto : Soenar Chamid

Hvammen is in de aanloop naar de ISU World Cup Finale in Heerenveen in Wolvega en sinds het nieuws van Kulizhnikov naar buiten kwam staat zijn telefoon roodgloeiend. Toch heeft hij even tijd om naast de Noorse ook de Nederlandse pers even te woord te staan. “Ik ben niet verrast, maar wel teleurgesteld”, zegt hij. "Toen ik het hoorde, dacht ik: neem je me in de maling? Dit is zo dom!"

“Het is een enorm probleem in de Russische sport”, vervolgt de sprinter. “Een systematisch probleem.” De dopinggevallen in de atletiek wezen er al op, maar met de dopingbekentenis van Maria Sharapova van maandag werd zijn vermoeden alleen maar versterkt. “Ik had ook al gehoord van twee gevallen in de biatlon en gelezen dat meldonium al een jaar of vijftien in de voormalige Sovjet-Unie wordt gebruikt en met name in Rusland.”

Meevoelen

De Noor voelt mee met de schaatsers die door Kulizhnikov verslagen zijn. “Mika Poutala, een goede vriend van me, werd in Kolomna vierde en is dus de mooie ervaring van op het podium komen misgelopen.” Zelf behaalde Hvammen zijn twee podiumplaatsen op de 500 meter in de World Cups toevallig in de wedstrijden waar de Rus viel. "Ik heb hem dus nooit de hand geschud."

Het betrappen van Kulizhnikov zal vooral gevolgen hebben voor de manier waarop mensen naar de Russische sport in het algemeen kijken, denkt Hvammen. Het zal niet een langetermijneffect op het schaatsen hebben. “Natuurlijk straalt het nu slecht op de sport af. Hij was de beste schaatser van het moment”, zegt hij. “Maar mensen kijken ook nog altijd graag naar wielrennen.”

“Ik hoop wel dat mensen wel het grotere geheel gaan zien van het Russische dopingprobleem. Kulizhnikov is een belangrijke pion voor ze. Hij is op dit moment misschien wel de grootste wintersporter van het land.”

Geen wantrouwen

Ook al ziet Hvammen een systematisch dopingstructuur in Rusland, hij waagt zich er niet aan om ook andere Russische schaatsers aan de schandpaal te nagelen. “Zo lang ze niet positief getest hebben, moet je uitgaan van hun onschuld.”

De prestaties van de Russische sprinters brengt hem daar niet van af. Hij vond ook de races die Kulizhnikov liet zien niet ongeloofwaardig. “Je kan niet altijd mensen wantrouwen die hard schaatsen. Dat is gewoonweg niet mogelijk. In sport zullen mensen altijd bijzondere prestaties laten zien en hij schaatst, of schaatste, technisch erg goed.”

Met zijn snelle tijden en bijzondere techniek zette hij zijn concurrenten ook aan tot betere tijden, legt Hvammen uit. Het niveau achter de Rus ging ook omhoog en dat blijft, ook na de ontmaskering van de Rus.

Lees alles over het dopingschandaal in de schaatssport in ons speciale dossier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan