Tickets
Shop
Nieuws 28 jul 2016

Niels Kerstholt: ‘Strijd tegen ISU nog niet gestreden’

Dat de Icederby er na jaren eindelijk komt, en nog wel in Nederland, is ook goed nieuws voor Niels Kerstholt, die enkele jaren geleden samen met Mark Tuitert op de barricades klom toen de ISU dreigde om schaatsers en shorttrackers lange schorsingen op te legen bij deelname aan het nieuwe evenement. Maar de oud-shorttracker blijft kritisch. “De ISU heeft nog steeds een monopolypositie. Dat moet veranderen.”

Foto : Sander Chamid

“Het is niet zozeer dat ik me heb hard gemaakt voor de Icederby, maar meer dat ik me heb ingespannen om te zorgen dat de ISU geen monopolypositie meer heeft, maar daar is nog helemaal niets aan veranderd.”

“Begrijp me goed, ik ben net zo blij als iedereen dat er een Icederby komt. En ik vind het fantastisch dat de Nederlandse schaatsbond vernieuwende concepten wil ondersteunen en zijn best doet om hier iets groots van te maken. Maar hiermee hebben we nog maar een kleine slag gewonnen. De grote slag moet nog worden uitgevochten.”

“Nu is het een wedstrijd onder de vlag van de ISU. En dan kan de ISU bij een eventuele volgende wedstrijd nog steeds zeggen dat ze schorsingen opleggen. Ik vergelijk het met landen waar vrouwen nog geen stemrecht hebben. Als je daar vrouwen één keer stemrecht geeft is dat leuk, maar dat is niets waard als ze de volgende keer weer thuis moeten blijven. Gelijke rechten voor iedereen, daar gaat het om.”

“Waar we naartoe moeten, is dat zulke initiatieven als Icederby gewoon los van de ISU gehouden moeten kunnen worden. Dat de ISU zich daar gewoon niet mee bemoeit. Daar maak ik me nog steeds hard voor. Dus onze strijd tegen de ISU is nog niet gestreden.”

Kerstholt hoopt dat gevecht nog dit jaar te winnen. “De Europese Commissie heeft deze zaak in onderzoek en ik verwacht dat ze in het najaar uitspraak doen. Ik heb nog geen idee welke kant het uit gaat, maar ik heb er goede hoop op dat we daarmee onze grote slag gaan slaan.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan