Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2016

‘Met zes man in commissie of anders helemaal niet’

De inrichting van de Commissie Duurzame Inrichting Schaatssport laat nog even op zich wachten. De convenantgroep, waarin atleten, teams en gewesten zich hebben verenigd, heeft in een brief aan de Raad van Toezicht laten weten geen zitting te nemen in de commissie als ze niet met zes man vertegenwoordigd zijn.

De Ledenraad van de KNSB heeft in oktober de opdracht gegeven aan Theo Fledderus, directeur-bestuurder van de KNSB, om een commissie op te richten met als letterlijk geformuleerd doel: Een door de breedte van de schaatssport gedragen model voor de duurzame inrichting van de schaatssport. Hierbij worden kerntaken ter discussie gesteld met behulp van de Greenfield methode.

Al enkele malen was deze commissie bijna rond, maar dat lijkt nu ver weg, gezien de uitgelekte brief, waarin de convenantgroep aangeeft alleen met zes man plaats te willen nemen in de commissie. Ook heeft de convenantgroep zorgen over de snelheid van het proces.

Nijhof
“Volgens mij is onze brief heel helder”, reageert Herman Nijhof, die namens de gewesten was voorgedragen als beoogd lid van de commissie, tegenover schaatsen.nl. “Als er in de commissie geen ruimte is voor twee afgevaardigden van de merkenteams, twee van atleten en twee uit de gewesten, dan doen wij niet mee.”

“Dit is een statement en wij laten de Ledenraad hier volgende week (15-12, red) over beslissen. Als zij in al hun wijsheid beslissen dat de commissie er uit moet zien zoals wij voorstellen, dan gaan we full speed en met veel enthousiasme door met het proces. Als de Ledenraad anders beslist, dan mag die commissie er komen, maar zonder ons. Al denk ik niet dat zo’n commissie dan veel zin heeft.”

“Waarom we niet met één afgevaardigde per onderdeel genoegen nemen? Er is het afgelopen jaar iets gegroeid, er is een visie. Als we ondervertegenwoordigd zijn in deze commissie, dan wordt de boel alleen maar vertraagd. En kijk naar hoeveel schaatsers wij als gewesten vertegenwoordigen. Of de merkenteams, die 7 miljoen per jaar binnenbrengen. Als je zo belangrijk bent, mag je wel met zijn tweeën in zo’n belangrijke commissie, lijkt mij.”

Theo Fledderus
“Het verzoek van de convenantgroep verrast de KNSB”, vertelt Theo Fledderus, directeur-bestuurder van de KNSB. “De opdracht van de Ledenraad is om een commissie samen te stellen van 6 tot maximaal 9 personen met kennis en achtergronden uit de hele schaatssport. Als we al zes plekken vergeven aan drie stakeholders, dan krijgen we geen evenwichtige commissie.”

“Aangezien het gaat om de toekomst van de volle breedte van de schaats- en skatesport waarbinnen alle disciplines van de sport zich kunnen uitspreken, staat voor de KNSB voorop dat alle stakeholders evenredig zijn vertegenwoordigd in de commissie. Maar een commissie zonder atleten, teams en gewesten is natuurlijk niet wenselijk. We gaan er dit weekend hard aan werken om alle vragen te beantwoorden en eventuele misverstanden op te lossen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan