Tickets
Shop
Nieuws 21 mei 2016

Ledenraad KNSB stelt begroting 2016-2017 voorlopig vast

Tijdens de Ledenraad van de KNSB op De Vechtsebanen in Utrecht is de begroting voor 2016-2017 voorlopig vastgesteld. Ook is bekend gemaakt dat een projectteam met vertegenwoordigers van atleten, gewesten, teams en de KNSB zich zal buigen over een noodzakelijke en duurzame inrichting van de schaatssport. Daarnaast is besloten om de veiligheidsmaatregelen voor marathon en Mass Start aan te scherpen conform de internationale richtlijnen.

De inkomsten in de sport lopen terug, ook in het schaatsen. Zo zijn afgelopen twee jaar de inkomsten van de KNSB gedaald van ruim 16 miljoen naar 12,5 miljoen euro. De KNSB grijpt fors in, zo ook in haar begroting. Doel is om een stabiele en goede organisatie voor de volle breedte van de schaats- en skatesport te realiseren.

Projectteam duurzame inrichting schaatssport

Er is een projectteam ingericht met vertegenwoordiging van atleten, gewesten, teams en de KNSB. De opdracht van dit team is het geven van een integraal beeld van de activiteiten en geldstromen van al deze partijen in het schaatsen, en het geven van aanbevelingen voor een noodzakelijke en duurzame inrichting van de schaats- en skatesport in de breedste zin. Het streven is in september een rapport wordt opgeleverd.

“Het schaatsen zit in een veranderproces, we moeten met minder middelen topprestaties en schaatsplezier borgen en ontwikkelen", vertelt  Theo Fledderus, algemeen directeur KNSB. "Zo heeft de KNSB fors moeten ingrijpen in de begroting, de afgelopen periode is met vele partijen hierover gesproken. Deze gesprekken leidden tot de behoefte aan een integraal beeld van de activiteiten en geldstromen in de schaats- en skatesport, daarom is dit projectteam opgericht. Als de resultaten hiervan bekend zijn, wordt de begroting definitief gemaakt.”

Aanscherping veiligheidsmaatregelen

Vorig jaar juni is een aantal veiligheidsmaatregelen ingevoerd, waaronder het dragen van een helm en snijvaste bescherming voor marathonrijders en bij de Mass Start op het hoogste niveau. Uitgangspunt vormden de internationale richtlijnen van de ISU voor de Mass Start. Inmiddels zijn deze richtlijnen door de ISU aangescherpt als het gaat om snijvaste kleding.

Tijdens de Ledenraad in Utrecht is besloten deze internationale wijziging ook door te voeren op nationaal niveau. Dit betekent dat deelnemers aan marathon- en Mass Start-wedstrijden op het hoogste niveau verplicht zijn om per 1 september 2016 een volledig snijvast pak of een pak met snijvast materiaal op de vitale delen te dragen.

Vorig jaar is al aangekondigd dat de veiligheidsmaatregelen op termijn ook op andere niveaus worden doorgevoerd. Bij alle marathonwedstrijden was snijvaste scheen- en enkelbescherming al langere tijd verplicht. Tijdens de Ledenraad is vandaag besloten dat deelnemers aan alle marathon- en Mass Start-wedstrijden, dus ook op regio-, baan- en clubniveau, per 1 september 2016 voortaan ook worden verplicht om een helm en snijvaste handschoenen te dragen. 

“Als KNSB willen we schaatsers een zo veilig mogelijke sportomgeving bieden", meldt Pieter Clausing, manager Sportparticipatie KNSB. "Goed voorbeeld doet goed volgen, we merken dat steeds meer wedstrijdschaatsers en recreatieve schaatsers hun eigen verantwoordelijkheid nemen en bijvoorbeeld snijvaste handschoenen of een helm dragen. We hopen dat deze uitbreiding van de veiligheidsmaatregelen bijdraagt aan de veiligheid tijdens deze wedstrijden, maar ook aan de bewustwording bij alle schaatsers om jezelf goed te beschermen.”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan