Tickets
Shop
Nieuws 13 feb 2016

Krol in kielzog Yuskov naar brons: 'Wauw!'

Door een muur van geluid reed Thomas Krol tijdens de 1500 meter op de WK Afstanden. Ok, de Russen op de Kometa-baan juichten voor zijn tegenstander Denis Yuskov, maar ook de Nederlander werd voortgestuwd door het geluid, voortgestuwd naar brons. “Dit is heel gaaf.”

Foto : Soenar Chamid

“Ik moest bijna lachen bij de start, zoveel lawaai was er”, vertelde Krol na afloop van zijn rit tegen Yuskov. De ijsbaan in Kolomna was bijna volledig gevuld en de Rus bood vrijdag het thuispubliek de enige echte kans om een landegenoot naar de zege te schreeuwen. Daar maakten ze graag gebruik van.

Zelf had de beslist.nl-rijder zich ook verheugd op het treffen met de Rus die uiteindelijk de wereldtitel pakte. “In de laatste rit tegen de topfavoriet in zijn eigen huis, dan weet je dat dat mooi wordt.”

Hij had bovendien deze winter al een paar keer tegen Yuskov gereden en wist dus precies wat hij aan hem had. Daardoor kon Krol onderweg al zien dat hij goed bezig was. “Het was een soort déjà vu van Heerenveen en Stavanger. Ik zat er alle keren ongeveer zo ver vanaf op het einde van de race.”

Toen Yuskov onder luid gejuich over de finish ging, wist Krol dat de Rus de zege had en er voor hem nog eremetaal te halen was. “Het enige wat ik toen dacht was: zo snel mogelijk naar de streep.”

Vierde plekken

Daar waar hij bij de World Cups in Heerenveen en Stavanger in het kielzog naar de vierde plek was gegleden, had Krol op de kolkende Kometa-ijsbaan in Kolomna meer geluk en werd derde.

“Wauw”, vat Krol zijn gevoel samen. “Ik was op zich niet ontevreden met die vierde plekken, maar ik wilde toch ook wel heel graag op het podium.”

Als een echte doorbraak ziet Krol zijn bronzen medaille niet. Hij naar zijn idee dit hele seizoen al een constant hoog prestatiepeil zien. “Ik reed al vaker op dit niveau, maar toen waren er steeds drie beter. Zo werkt het nu eenmaal. Je bent afhankelijk van je concurrentie en je eigen rit.”

Vliegen

Misschien helpt zijn derde plek wel om naam voor zichzelf te maken, niet alleen bij het schaatspubliek, maar ook bij de KLM. Krol wil namelijk graag na zijn carrière piloot worden, maar de toelatingseisen daarvoor zijn streng, vertelde hij voor de WK bij de NOS.

Elk voordeel om die toelating te vergemakkelijken kan hij gebruiken. “Hoe bekender ik ben, hoe beter”, lacht hij.

Vooralsnog richt Krol zich op het schaatsen. Hij heeft nog wat werk te verzetten om de komende jaren Yuskov de loef af te kunnen steken. De wereldkampioen dient daarbij als voorbeeld.

“Hij heeft een enorme efficiency”, legt Krol uit. Op het eerste gezicht lijkt de Rus heel traag te bewegen, maar hij gaat er bijzonder snel mee. “Het is heel gek als je achter hem rijdt. Je gaat even hard als hij, maar je merkt dat jij er harder voor moet werken dan hij.”

Lees alles over de WK Afstanden op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan