Tickets
Shop
Nieuws 31 aug 2016

KNSB past langebaankalender junioren-A en B aan

De wedstrijdkalender langebaan voor junioren A en B ziet er vanaf dit seizoen anders uit dan in voorgaande jaren en kent twee piekmomenten. Begin december vindt het NK Sprint Junioren gecombineerd met NK Afstanden 3 en 5 km voor junioren A en B plaats. Het tweede piekmoment ligt in het eerste weekend van februari, als het NK Allround voor junioren A, B en C in combinatie met het NK Mass Start Junioren plaatsvindt.

Foto : Soenar Chamid

Het NK Allround Junioren dient als selectiemoment voor het WK Junioren dat komende winter op 17, 18 en 19 februari 2017 in Helsinki zal worden verreden.

De reden voor de aanpassingen in de wedstrijdkalender voor junioren komt voort uit het Meerjarenopleidingsplan. Een brede werkgroep bestaande uit trainers en coaches vanuit ieder Schaatsgewest en RTC heeft zich gebogen over het vraagstuk hoe de wedstrijdkalender eruit zou moeten zien wanneer we de optimale ontwikkeling van talenten centraal stellen.

Hieruit kwam naar voren dat de piekmomenten verder uit elkaar gepland moeten worden, zodat er na de eerste piek voldoende herstel kan plaatsvinden, ruimte is voor evaluatie en doelen en training bijgesteld kunnen worden richting de volgende ’piek’. Door deze aanpassing wordt er verwacht dat deze bijstelling de focus op de lange termijn ontwikkeling stimuleert en het leereffect vergroot.

Selectiecriteria

Aan de selectiecriteria voor onder andere alle NK’s, waaronder de NK’s Junioren, maar ook de Holland Cups, wordt momenteel door een speciaal daarvoor samengestelde werkgroep de laatste hand gelegd. Deze werkgroep bestaat uit diverse trainers en coaches vanuit de Gewesten, RTC’s en Merkenteams, Jong Oranje-bondscoach Jetske Wiersma en disciplinemanager langebaan Emiel Kluin. De werkgroep is aangevuld met oud-wedstrijdrijdster Diane Valkenburg en enkele bestuursleden van de Sectie Langebaan.

De selectiecriteria voor senioren en junioren zullen direct na de najaarsvergadering van de Sectie Langebaan op woensdag 7 september aaanstaande worden gepubliceerd op de KNSB-website. Daar kan alvast wel het complete overzicht van de nationale wedstrijdkalender gedownload worden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan