Tickets
Shop
Nieuws 24 jun 2016

Kai Verbij: 'Wil het Kulizhnikov zwaar maken'

Kai Verbij verbaasde afgelopen winter niet alleen de schaatswereld, maar ook zichzelf. De sprinter had zelf namelijk niet verwacht zó hard te rijden. Maar de Nederlands kampioen sprint kijkt inmiddels alweer vooruit. “Ik wil graag nog een stap maken.”

Foto : Berry Mooi

Twee winters geleden drukte Verbij zijn neus al af en toe aan het venster, maar afgelopen seizoen beleefde hij zijn doorbraak met een Nederlandse sprinttitel, goud op de 500 meter bij de NK afstanden en brons bij het WK sprint. "Ik had niet verwacht dat ik deze progressie nu al zou maken", aldus Verbij. "Vooral mijn tijden op de 500 meter verraste me."

Heeft hij een verklaring voor zijn enorme vooruitgang? "Ik ben fysiek sterker geworden, dat helpt zeker. En het was mijn tweede seizoen in de ploeg van coach Gerard van Velde. In mijn eerste jaar was alles nieuw en kreeg ik in de voorbereiding ook de ziekte van Pfeiffer. Vorig jaar was alles veel stabieler."

WK Sprint

Als Verbij vooruitblikt naar komende winter, is hij aanvankelijk nog voorzichtig ambitieus. "Het liefst ga ik nog een stapje harder dan afgelopen seizoen", zegt de rijder van Team Plantina. "Maar ja, hoe harder je rijdt, hoe moeilijker het wordt om je eigen tijden te verbeteren. Gelukkig zit ik in een hele goede ploeg met veel fysiek sterke jongens. Ik kan me daar op de training aan optrekken en op die manier nog sterker worden."

De razendsnelle Nederlander met Japanse roots heeft in zijn agenda al wat belangrijke wedstrijden aangekruist. Het NK sprint bijvoorbeeld, waar hij zijn titel verdedigt. En uiteraard ook het WK sprint in Calgary. "Ik kan een goed klassement rijden, dus ik kijk daar wel naar uit."

Maar het is niet zo dat Verbij zich nu automatisch als topfavoriet voor de Nederlandse sprinttitel ziet. "Ik hoor bij de Nederlandse top, maar de concurrentie is groot. Een podiumplaats is goed, als ik win is dat heel erg goed."

Kulizhnikov

Een ander streven is om het de Russische wereldkampioen Pavel Kulizhnikov zo moeilijk mogelijk te maken. "Ik wil mezelf nog verder verbeteren op de 500 meter en zorgen dat Kulizhnikov nergens aan de start verschijnt met het idee dat hij gemakkelijk gaat winnen. Ik realiseer me heel goed dat hij tijden rijdt die ik niet zomaar neerzet, maar ik wil het hem zwaar maken."

Ook kijkt Verbij ook al met een schuin oog naar de Olympische Spelen van 2018. In het pre-olympisch schaatsseizoen wil hij schaven aan zijn ideale voorbereiding. "Ik wil graag weten welke trainingsschema’s het beste voor mij werken. Komend seizoen kunnen we daar nog mee experimenteren, in het olympisch jaar kan dat niet meer. Niet dat ik nu mijn hele schema op zijn kop zet, maar ik zal wel af en toe iets aanpassen om te kijken of ik me daar goed bij voel." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan