Tickets
Shop
Nieuws 08 okt 2016

Jeroen Otter: 'Ze zijn strijdlustig en agressief'

Dag één van de International Invitation Cup zit er alweer op. De shorttrackers verlaten het ijs van De Elfstedenhal en het publiek druppelt langzaam richting schaatscafé. Bondscoach Jeroen Otter kijkt tevreden toe; “Het gaat goed”, luidt het met een lach.

Foto : Soenar Chamid

“Ze zijn strijdlustig en agressief”, vervolgt hij over het Nederlandse team. “Daardoor ontstaan er natuurlijk ook wat valpartijen, want ze zijn grenzen aan het verleggen. Het is gewoon nog een beetje onwennig. We moeten finetunen.”

De buit na vandaag? Een tweede plaats voor Sjinkie Knegt en een derde plek voor Suzanne Schulting in de 1500 meter-finales. “Zij hebben zich nu geplaatst voor de World Cups”, vertelt Otter, die maximaal zes dames en heren mag meenemen naar de wereldbekerwedstrijden. Wie die selectie compleet gaan maken ligt volgens hem nog helemaal open. “We zitten pas op een-derde van dit toernooi en er wordt in de breedte ontzettend hard gereden, ook door de jonge jongens. Dat is hartstikke mooi!”

Vroeg pieken

Toch komt het kwalificatiemoment voor de World Cups wat Otter betreft te vroeg. “Ze moeten nu al pieken. Als dat dichter op het toernooi zou kunnen zou dat fijn zijn.” De eerste wereldbekerwedstrijd in Calgary staat begin november op het programma, wat voor de shorttrackers pas het moment is om in topniveau te verkeren.

“We rijden de eerste twee wedstrijden in Noord-Amerika en het zou al helemaal ideaal zijn als we onze selectiewedstrijd op dezelfde kwaliteit ijs zouden kunnen rijden. Shorttracken doe je op een andere ijsvloer dan langebaanschaatsen. Dat soort ijs missen wij nog in Nederland, maar misschien dat het nieuwe Thialf daar verandering in kan brengen.”

Zondag staan nog de relayfinales en 500 en 1000 meter op het programma. “Ik ben heel benieuwd wat er morgen gaat gebeuren. Elise Christie en Arianna Fontana zijn hier aanwezig en het is heel spannend wat de Nederlandse dames daar tegenover kunnen zetten. Het wordt weer een spannend gebeuren.”

Lees alles over de Invitation Cup, inclusief volledige uitslagen, op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan