Tickets
Shop
Nieuws 10 jun 2016

Jan Dijkema gekozen tot nieuwe voorzitter ISU

Jan Dijkema is vrijdag tijdens het ISU-congres in Dubrovnik gekozen tot voorzitter van de ISU als opvolger van de Italiaan Ottavio Cinquanta.

Foto : Francois Wieringa

De 72-jarige Nederlander had in de eerste ronde al een kleine meerderheid. Vervolgens trokken de kandidaten met de minste stemmen, Didier Gailhaguet en Christopher Buchanan, zich terug. In de tweede ronde kreeg Dijkema 63 stemmen tegenover 52 voor zijn concurrent György Imre Sallak.

Dijkema is de derde Nederlander die de post van president binnen het hoogste internationale schaatsorgaan bekleedt. Pim Mulier was na het oprichtingscongres in 1892 in het Kürhaus in Scheveningen tot 1895 de eerste president van de ISU. Gerrit van Laer bekleedde het hoogste ambt van 1937 tot 1945. Dijkema maakt al sinds 1994 deel van de council van de ISU, de laatste zes jaar als vicepresident.

Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNSB en een van de leden van de Nederlandse delegatie in Kroatië: “Dit is goed nieuws voor de schaatssport en voor Nederland. We hebben de afgelopen maanden tot en met het laatste moment hard gewerkt en veel landen gesproken om Jan Dijkema als de meest geschikte kandidaat naar voren te schuiven voor het presidentschap van de ISU. Het is geweldig dat Jan Dijkema de kans krijgt om de broodnodige vernieuwingen te realiseren gezamenlijk met bonden en atleten."

"We zijn zeer tevreden met de verkiezing van Jan Dijkema als president en met de mooie resultaten die we de afgelopen dagen op dit congres hebben behaald en het internationale netwerk dat we hebben uitgebreid en verdiept. Samen met de ISU kunnen we nu verder bouwen aan de vernieuwing van de schaatssport.”

Vicevoorzitter

De Noor Ton Espeli, die de voorgaande jaren voorzitter was van de technische commissie langebaan, is de nieuwe vicevoorzitter bij de langebaan/shorttrack. Bij het kunstrijden is die rol weggelegd voor de Rus Alexander Lakernik.

Bij zowel langebaan/shorttrack als het kunstrijden werd op voorspraak van Rusland het aantal leden in de council verhoogd van vier naar vijf. Yang Yang (China), Sergio Anesi (Italië), Roland Etienne Maillard (Zwitserland), Jae Youl Kim (Korea) en Stoytcho Stoytchev (Bulgarije) zijn dat bij de langebaan/shorttrack.

In de discipline kunstrijden zijn Marie Lundmark (Finland), Benoit Lavoie (Canada), Maria Teresa Samaranch (Spanje), Junko Hiramatsu (Japan) en Patricia St. Peter (Verenigde Staten) de gekozen leden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan