Tickets
Shop
Nieuws 06 dec 2016

Jack Whelbourne stopt met shorttracken

Jack Whelbourne hangt na tien jaar bij de nationale ploeg zijn shorttrackschaatsen aan de wilgen. De Brit begon al met schaatsen op zijn zesde en voegde zich op zijn veertiende bij het nationale team, waar hij als junior en senior een mooie bijdrage leverde.

Foto : Sander Chamid

De man uit Nottingham nam in 2010 in Vancouver, op zijn achttiende, voor het eerst deel aan de Olympische Spelen, waarna hij in 2011 het goud greep op de 1000 meter bij het WK Junioren.

En daar bleef het niet bij: In 2011 maakte Whelbourne deel uit van de ploeg die een nieuw wereldrecord van 6.37.877 neerzette op de 5000 meter. In 2014 behaalde hij als eerste Brit de 1500 meter-finale tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. 

“Het hoogtepunt van mijn carriere is dat ik deel mocht zijn van de ploeg die het wereldrecord op de relay verbrak" vertelt hij aan GBShorttrack. "Mijn teamgenoten Jon Eley, Paul Stanley and Richard Shoebridge waren een enorme inspiratie voor mij."

Whelbourne kreeg de afgelopen jaren veel met blessures te kampen. Een hernia hield hem in 2015 bijna vier maanden aan de kant, waarna hij een kneuzing aan zijn been opliep. Ondanks dat eindigde hij afgelopen winter als negende tijdens het WK in Zuid Korea. 

“Fulltime sporten heeft zijn tol van mijn lichaam geëist. Ik ben altijd in staat geweest om terug te komen, maar ik doe al een lange tijd mee op het hoogste niveau en dit voelt als het juiste moment om te stoppen." 

De kans dat we de 24-jarige Brit in het shorttrack terug gaan zien is aanzienlijk, maar dan wel als coach. "Ik zou het te gek vinden om een groep rijders beter te maken en progressie te zien op wedstrijdniveau." 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan