Tickets
Shop
Nieuws 10 jun 2016

10.000 meter blijft behouden op WK Allround

Bij het ISU-congres in het Kroatische Dubrovnik is vrijdag besloten om de 10.000 meter voor mannen te behouden op het WK Allround.

Foto : Soenar Chamid

Over de langste afstand waren, net als de 5000 meter bij de vrouwen, twijfels over het voortbestaan ervan. Op het congres werd echter bepaald dat er gewoon een grote vierkamp zal worden gereden.

Bij de mannen blijft er dus een 500, 1500, 5000 en 10.000 meter op het programma staan en bij de vrouwen een 500, 1500, 3000 en 5000 meter. Bij de WK Afstanden wordt er wel een verandering doorgevoerd. Bij dat toernooi maakt vanaf 2019 ook de teamsprint deel uit van het programma.

Verder werd bepaald dat het aantal WK's op de langebaan niet wordt verminderd. De intentie van de technische commissie langebaan was om de WK Afstanden, het WK Allround, het WK Sprint, het EK Allround, de EK Afstanden en het EK Sprint wegens een 'overkill' aan toernooien jaarlijks te laten rouleren, maar dat gaat dus niet door.

Dat betekent dat er elk jaar een WK Afstanden, WK Allround en WK Sprint gehouden zal blijven worden. Een uitzondering blijft het jaar van de Olympische Spelen, waarin er geen WK Afstanden op het programma staat. De technische commissie wilde terug van drie WK's naar één WK per seizoen.

Het besluit heeft verder geen gevolgen voor nieuwe opzet voor de EK langebaan, waarvoor woensdag werd gestemd. In de jaren voor en na de Olympische Spelen staat er dus gewoon een gecombineerd EK Allround & Sprint gepland, terwijl in de andere jaren de EK Afstanden verreden worden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan