Tickets
Shop
Nieuws 15 jan 2016

IJsclubs natuurijsvierdaagse zijn er klaar voor

Als het gaat vriezen, barst elke winter opnieuw de strijd los welke ijsclub de eerste schaatsmarathon kan organiseren. Vanaf morgen duikt de temperatuur op veel plaatsen onder het vriespunt, met zelfs een aantal nachten kans op matige vorst. IJsvereniging Nieuw Amsterdam in Veenoord, De Hondsrug in Noordlaren, IJSCH in Haaksbergen en STG RijnIJssel / Thialf Arnhem, de nieuwkomer in de strijd, zijn er klaar voor.

Foto : Neeke Smit

Gramsbergen is afgehaakt in de strijd,  maar mogelijk dat er ergens anders nog een nieuwe ijsclub opstaat komende winter. Drie centimeter ijs op de ondergelopen baan is genoeg om een marathon te kunnen organiseren. 

In Noordlaren is ruim een week geleden al even geschaatst, toen Noord-Nederland werd geteisterd door dagenlange ijzel. In het seizoen 2012-2013 organiseerde IJsvereniging De Hondsrug ook de eerste marathon op natuurijs. ”Ik zeg altijd: bij gelijke omstandigheden zijn wij de snelste! We zijn er klaar voor om voor de vierde keer op rij te winnen”, daagt Jan Geert Veldman de concurrentie uit.

Van de concurrenten was Veenoord al vele malen ’winnaar’. De laatste keer was in 2005-2006. “Wij hebben een betrokken team vrijwilligers, dat denkt in mogelijkheden en creatieve oplossingen, zodat wij deze winter de natuurijsmarathon weer eens als eerste kunnen organiseren. Koning Winter is grillig, maar dat zijn wij ook!”, waarschuwt Jan Baarlag van IJsvereniging Nieuw Amsterdam.

In Twente zijn de vrijwilligers van IJsvereniging Haaksbergen al even strijdlustig. “In Twente laten we de natuur het werk doen en die kent haar eigen manier van goed ’natuurijs’ bereiden. Daar kan geen tractor met watertank tegenop”, doet Jaap in ’t Veld geheimzinnig. Haaksbergen won de strijd om de eerste marathon op natuurijs te kunnen organiseren in het seizoen 2009-2010.

Nieuwkomer in de strijd om de eerste marathon is IJsvereniging STG RijnIJssel / Thialf Arnhem. Ze zien grote mogelijkheden: ”Arnhem ligt weliswaar zuidelijker dan de andere drie ijsverenigingen, maar onze baan ligt wel op negentig meter hoogte. En dat kan zomaar in ons voordeel werken”, prikkelt Marcel van der Burgh de concurrenten.

Pittige strijd

Competitieleider Marathon Willem Hut is benieuwd wat het gaat worden. “De weersverwachtingen worden bijna per dag bijgesteld. Nu wordt er in het weekend en de eerste dagen volgende week lichte tot matige vorst verwacht.”

Om te vervolgen: “Het zal een pittige strijd worden, verwacht ik. Je merkt dat de vrijwilligers bij de vier ijsclubs, waarmee we de natuurijsvierdaagse gaan organiseren op scherp staan. Nu maar afwachten of we deze vorstperiode een wedstrijd uit kunnen schrijven en of we deze winter weer eens de volledige natuurijsvierdaagse kunnen afwerken. De laatste keer dat dit mogelijk was is alweer te lang geleden: in het seizoen 2010-2011, met als winnaar Christijn Groeneveld.” 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan