Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2017

Hoogerwerf geniet en baalt bij eerste EK-optreden

Dylan Hoogerwerf keek vrijdag met gemengde gevoelens terug op zijn EK-debuut. Op 500 en 1500 meter plaatste hij zich overtuigend voor de volgende ronde, maar op de 1000 meter liep de kersverse Nederlands kampioen tegen een penalty aan.

Foto : Soenar Chamid

Hoogerwerf stond vrijdagochtend te popelen van ongeduld om te kunnen starten. Het was veelzeggend dat hij tijdens de warming-up als eerste rijder het ijs van het Palavela-stadion opstapte. “Ik ben altijd een van de eersten, maar vandaag had ik extra veel zin het ijs te voelen en te racen.”

De EK-debutant, door de Italiaanse speaker aangekondigd als Nederlands kampioen, startte voortvarend. Op de 1500 en 500 meter plaatste Hoogerwerf zich zonder problemen voor de volgende ronde. Het leverde hem na twee afstanden een bemoedigend schouderklopje op van bondscoach Jeroen Otter. Hoogerwerf: “De ritjes waren niet al te zwaar qua tegenstand, maar ik kwam er toch wel makkelijk doorheen.”

In de kwalificaties van de 1000 meter stuitte Hoogerwerf op meer tegenstand. Met een ronde te gaan lag hij nog op de derde plaats, waar alleen een plaats bij de eerste twee volstond voor een plek in de kwartfinales. Bij een alles of niets actie in de voorlaatste bocht gleed Hoogerwerf onderuit en nam hij in zijn val ook de Fransman Sebastien Lepape mee. De actie kwam de Nederlander op een penalty te staan.

“Ik rekende erop dat de man voor mij eerder in de race zou doorschuiven. Toen dat niet gebeurde moest ik in de laatste ronde een plek goedmaken. Het is een les dat ik meer mijn eigen race moet rijden en minder moet afwachten wat de andere jongens doen. Het was een lekkere dag, maar ik baal van die penalty.”

Door zijn diskwalificatie op de 1500 meter lijken de kansen op een hoge eindklassering verkeken, maar daar maakt Hoogerwerf zich niet druk om. Hij aast vooral op een goed resultaat op de kortste afstand. “De meest reële kans op een podiumplaats heb ik op de 500 meter We zullen morgen wel zien hoever ik kan komen.”

Klik hier voor onze EK Shorttrack-pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan