Tickets
Shop
Nieuws 23 jul 2016

Historie biedt Nederland hoop op succesvol EK

De EK inline-skaten staan voor de deur. Nederland is voor de vierde keer in de geschiedenis gastheer van het toernooi en als de resultaten van twee van de voorgaande drie toernooien in eigen land niet bedriegen, kan het vanaf zondag wel eens een succesvolle week worden in Heerde en Steenwijk.

Foto : Neeke Smt

De Nederlandse senioren grepen bij de afgelopen EK naast de titels. Bij het toernooi in het Oostenrijkse Wörgl en Innsbruck gingen alleen Ronald Mulder (zilver en brons) en Manon Kamminga (vier keer zilver, een keer brons) individueel met medailles aan de haal.

Op Nederlandse bodem zijn de skeeleraars daarentegen vrijwel altijd uitzonderlijk succesvol. In 2004 bleef goud nog wel uit in Heerde, maar zorgde onder meer Elma de Vries – die twaalf jaar later eveneens aan de start zal verschijnen – met zilver en brons wel voor eremetaal.

In 2011 maakten de Nederlanders de verwachtingen meer dan waar. Kamminga en Ronald Mulder (twee keer) zorgden – opnieuw in Heerde – voor goud en ook De Vries, Bianca Roosenboom, Mariska Huisman, Crispijn Ariëns, Ingmar Berga, Michel Mulder en Gary Hekman gingen met medailles aan de haal. Samen met de gewonnen plakken op de teamonderdelen zorgde dat voor een totaalscore van vier maal goud, zes maal zilver en vijf maal brons. Op dat moment een record.

Het absolute hoogtepunt voor het Nederlandse inline-skaten moest toen echter nog komen. In 2013 pakten Kamminga (vier keer), De Vries (twee keer), Irene Schouten, Ronald Mulder (twee keer), Michel Mulder en Crispijn Ariëns pakten in Almere individueel goud en waren ook de ploegen uiterst succesvol met vier Europese titels. Aan het einde van het toernooi stond Nederland met vijftien gouden medailles, twee keer zilver en zes keer brons zelfs op de eerste plaats in de medaillespiegel.

Of een herhaling van ‘Almere’ er bij de aankomende EK in zit, zal de toekomst uitwijzen. Zeker is in ieder geval wel dat het thuisvoordeel de Nederlanders meestal alleen maar goed doet. Het belooft hoe dan ook een enerverende week te worden in Gelderland.

Lees alles over de EK inline-skaten 2016 op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan