Tickets
Shop
Nieuws 18 jan 2016

Dweilpauze: Een Duitse doordouwer en een faire Fransman

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Neeke Smit

Nieuws van het weekend

Wat wedstrijden betreft was het een vrij rustig weekend, weinig langebaanwedstrijden en slechts een enkele marathon. Toch was het juist de afgelopen dagen dat de schaatskoorts toenam, want de temperaturen daalden. En dus liet de KNSB weten dat er vier ijsbanen op scherp staan om de eerste marathon op natuurijs te rijden: Veenoord, Noordlaren, Haaksbergen en – nieuw – Arnhem.

De banen zijn er klaar voor, de ijsliefhebbers hebben er zin in en nu is het wachten of de vorst van de afgelopen nacht en de komende dagen en nachten stevig genoeg is. In Noordlaren is men zelfverzekerd. “Ik zeg altijd: bij gelijke omstandigheden zijn wij de snelste! We zijn er klaar voor om voor de vierde keer op rij te winnen”, meent ijsmeester Jan Geert Veldman.

Voor de marathonrijders is het allemaal nog extra spannend, want zij vertrekken deze week naar de Weissensee en hopen dat een mogelijk marathon in Nederland niet veel later dan woensdag komt, want anders zitten zij al in Oostenrijk.

Buitenlander in het nieuws

Ondanks haar 43 jaar is Claudia Pechstein nog altijd niet weg te denken uit het schaatsen. De taaie veterane won afgelopen weekend haar tiende nationale allroundtitel.

Daarbij baarde ze opzien door te wisselen van coach. Ze wordt nu bijgestaan door Amerikaan Peter Mueller, waarmee ze in 2007-2009 ook al samenwerkte. Mueller is niet de enige niet-Duitser die zich nu als coach in Duitsland ophoudt, want afgelopen week werd ook bekend dat Jan van Veen voor de Duitse bond aan de slag gaat.

Top

De World Cups voor junioren blijven vaak buiten het zicht van het grote publiek, maar ondertussen laat Marcel Bosker telkens opnieuw zien een groot talent te zijn. In Baselga di Pine reed hij op zondag maar liefst naar twee zeges. Hij was de beste op de 3000 meter (3.57,22) en de rapste in de mass start. Het is natuurlijk afwachten hoe Bosker, die morgen 19 wordt, zich verder zal ontwikkelen, maar de eerste stap naar de internationale schaatstop lijkt hij al gezet te hebben.

Flop

Het zal je maar overkomen: solo over de streep komen, je overwinning vieren en dan even later horen dat je gediskwalificeerd bent. Het gebeurde Alexis Contin. Hij had zich in weerwil van regel 420 in de laatste drie ronden laten bijstaan door ploeggenoot Bob de Vries. Dat dat niet mocht wisten hij, De Vries en hun coach Jillert Anema niet. Er valt te twisten over de regel zelf, de uitvoering ervan door de jury, maar dat doet er niet zoveel toe. Het is zonde dat Contins krachtpatserij op het ijs van Thialf niet met de zege werd beloond.

De Fransman zelf was teleurgesteld, maar reageerde als een vorst op de beslissing van de scheidsrechter. Hij zeurde niet, hij mokte niet en protesteerde niet. “Ik was na de race ook niet boos. Ik heb alles gedaan wat ik kon, had veel voorsprong op de rest. En die ronde waarin Bob leidde, veranderde helemaal niets. Daarom vind ik het wel een harde beslissing, maar zoals ik zei: regels zijn regels.”

Tijd

34,96. Een trainingswedstrijdje tussendoor, de voorbereiding op het KPN NK Sprint, meer was het niet, maar Daidai Ntab reed toch maar eventjes een persoonlijk record – en eerste 34’er – op de 500 meter. Daarmee laat de sprinter van beslist.nl zien dat hij op het sprintkampioenschap een man zal zijn om rekening mee te houden.

Quote

“Natuurlijk geeft het ook wel wat extra druk, wat extra spanning. Maar zodra je begonnen bent, valt dat weer weg”, stelde Irene Schouten na de KPN Marathon Cup in Heerenveen. Voor het eerst startte ze in het rood-wit-blauw van de Nederlands kampioene. En last van de vloek van de kampioenstrui? Dat had ze niet. De Andijkse versloeg Francesca Lollobrigida in de sprint.

Foto

Het was al voor het weekend, maar de marathonwedstrijd op Flevonice leverde woensdag spookachtige en fraaie beelden op. Het is een crime om sporters in het donker goed op de foto te krijgen, maar Neeke Smit slaagde erin om Yvonne Spigt zo mooi uit het donker op te laten doemen.

Foto : Neeke Smit

Video

We zijn weer gestart met de videoserie Es lebe der Sport waarin Bram Smallenbroek met filmmaker Marco Lubbers op zoek gaat naar de andere kant van het schaatsen. In de eerste aflevering stapt Smallenbroek over op een ander discipline: schoonrijden. Het is misschien wel de kleinste tak aan de schaatsboom, maar ook de oudste en een van de grondleggers van het langebaanschaatsen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan