Tickets
Shop
Nieuws 08 feb 2016

Dweilpauze: Bloedend goud en zilveren wereldrecord

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Neeke Smit

Nieuws van het weekend

Na het natuurijsgeweld op de Oostenrijkse Weissensee streek het marathoncircus afgelopen weekeinde neer in Groningen. Overdag was het genieten van de strijd om de Nederlandse jeugdtitels en ’s avonds lieten de gekende schaatsers, en de mannen in het bijzonder, bij de KPN Marathon Cup zien hoe mooi de sport is.

Want als Bob de Vries, die inmiddels toch wel de nodige marathons gereden heeft, na afloop van de wedstrijd in Kardinge zegt dat hij deze overwinning nooit meer zal vergeten, dan is er iets speciaals gebeurd.

En speciaal was het. Ondanks de zware krachtmetingen in Oostenrijk kleunden de rijders er vanaf de eerste ronde vol in. Dat resulteerde in een grote groep met een ronde voorsprong, vijf mannen met twee ronden voorsprong en een achttal dat drie ronden pakte op de laatste groep.

‘Gekkenwerk’, zo noemde De Vries - die zelfs even moeite had om bij te houden wie er allemaal in dezelfde ronde zat - het begin van de wedstrijd. En het was uiteindelijk de rijder van Royal A-ware/Fonterra die als ‘beste gek’ over de finish kwam. “Geweldig. Ik kan me niet herinneren dat ik dit ooit eerder heb meegemaakt”, was dan ook zijn veelzeggende commentaar.

Buitenlander in het nieuws

Heather Richardson-Bergsma was tijdens de World Cup in Stavanger geen schim van zichzelf. Drie elfde plekken en een twaalfde plaats zijn geen resultaten die je verwacht van de Amerikaanse. En vlak voor de WK Afstanden zal de wereldrecordhoudster op de mijl er ook niet blij van zijn worden.

Een week voor de mondiale  titelstrijd in Kolomna lijkt alles echter weer anders. Het was dan maar een trainingswedstrijd, maar de tijd die Richardson-Bergsma in Inzell op het bord zette (1.14,17) op de 1000 meter zal haar tevreden stellen.

Top

Oom Evert won de Elfstedentocht twee keer en ook vader Henk deed het tijdens de laatste Tocht der Tochten goed met een vierde plaats. Zover is Demi van Benthem nog niet, maar het talent is er, zo liet de achttienjarige rijdster bij het NK Jeugdmarathon zien.

De jonge Van Benthem toonde zich de beste bij de junioren-A en deed dat bovendien op een manier die haar naar Canada geëmigreerde oom zal weten te waarderen. Net als hij zelf vaak deed: in de sprint.

Desondanks hoeven we de komende jaren, voor wat betreft de marathon, nog niet al te veel te verwachten van Demi van Benthem. De rijdster uit Ens richt zich eerst op de langebaan, maar ook daar zal die ene onvermijdelijke vraag haar ongetwijfeld vaak worden gesteld.

Flop

Sjinkie Knegt en Lara van Ruijven bezorgden Nederland bij de World Cup shorttrack in Dresden allebei een individuele bronzen medaille. Voor de relayploegen, die onlangs in Sotsji nog Europees kampioen werden, verliep het weekend in Duitsland minder voortvarend.

Bij afwezigheid van Jorien ter Mors vonden Van Ruijven, Roza Kooystra, Rianne de Vries en  Yara van Kerkhof hun Waterloo al in de kwartfinales, terwijl een penalty Knegt, Freek van der Wart, Mark Prinsen en Dennis Visser een plek in de finale kostte. ‘Oranje’ heeft komend weekeinde in Dordrecht dus iets goed te maken.

Tijd

Semen Elistratov liet zich onlangs in eigen land tot Europees kampioen kronen, maar wie denkt dat de Russische shorttracker daarna wat gas terugneemt, heeft het mis.

Bij de World Cup in Dresden liet Elistratov zelfs in de kwartfinales van de 1000 meter niets aan het toeval over. De leider in het wereldbekerklassement op de kilometer plaatste zich in een wereldrecordtijd (1.22,607) voor de halve eindstrijd.

Of Elistratov met een goed gevoel afreist naar de World Cup in Dordrecht is echter nog maar de vraag. Ondanks zijn topprestatie eerder in het toernooi moest hij in de finale zijn meerdere erkennen in drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin en dus genoegen nemen met zilver.

Quote

Als je succesvol wil zijn als marathonschaatser moet je een doorzetter zijn. Wat dat betreft zit het in ieder geval goed bij Marijke Groenewoud. Na een flinke tik gutste het bloed tijdens de laatste vijf ronden van het jeugd-NK uit de neus van de B-juniore.

Opgeven komt echter niet voor in het woordenboek van Groenewoud. Ze kwam bovendien al snel tot de conclusie dat met je hand voor je gezicht schaatsen niet werkt en dus besloot de zeventienjarige zich maar niets meer aan te trekken van haar neus.

Met succes want even daarna kwam de gehavende Hallumse als winnares over de streep. De buitenwacht maakte zich sowieso drukker om hoe ze eruit zag dan Groenewoud zelf. ‘Ik bloedde, en dat was het’, was haar nuchtere commentaar.

Beeld

Een paar dagen voor de KPN Marathon Cup in Groningen kondigde Iris van der Stelt aan na dit seizoen te zullen vertrekken bij Team MK Basics. Het wordt echter geen geruisloos afscheid want  de 23-jarige rijdster bezorgde haar ploeg op de valreep nog een mooie overwinning. Ook de eindzege in het klassement is inmiddels niet meer onhaalbaar voor de huidige nummer twee, dus wie weet wat er nog meer in het vat zit de komende weken.

Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan