Tickets
Shop
Nieuws 27 jul 2016

Bondscoach Frank Fiers: ‘Heb een geweldig mooie baan’

Precies halverwege het EK Inline-skaten in Heerde nam bondscoach Frank Fiers uitgebreid de tijd om bij te praten met schaatsen.nl. Het werd een mooi gesprek over het bondscoachschap, medailles, duizendsten en de broertjes Mulder.

Het is het eerste toernooi dat de Belg Frank Fiers meemaakt als bondscoach van de Nederlandse junioren A en de senioren. Hiervoor was hij twee jaar bondscoach van België. "Het is geweldig om in Nederland te werken", vertelt Fiers, die zelf een lange en rijke carrière in de skeelersport achter de rug heeft. "In België was mijn functie wat compacter. Ik maakte selecties en coachte in de aanloop naar en tijdens toernooien. In Nederland ben ik veel structureler aan de gang. Ik train en begeleid onze ploeg ook buiten de grote evenementen om." 

"Op papier is dit een parttime job, maar ik beleef het als fulltime. Met alle liefde. Jarenlang was ik trainer op mijn eigen club. Gewoon als vrijwilliger. Nooit gedacht dat ik nog eens bondscoach zou worden. En nu ik het ben, kan ik zeggen dat ik een geweldig mooie baan heb. Al is het ook een baan waarin ik kan verdrinken. Er is zoveel te doen." 

"Gelukkig heeft Nederland een ijzersterk begeleidingsteam. Valentina Belloni is verantwoordelijk voor de B-junioren, Mark Horsten assisteert mij geweldig, vooral bij de junioren A. En Phil Brojaka is het hele jaar door betrokken bij de seniorenploeg. Hij traint tijdens dit EK bijvoorbeeld de niet geselecteerden. Zo missen die geen twee trainingsweken. Samen zijn we een sterk team. En wat wel grappig is, we hebben allemaal een andere nationaliteit. Valentina is Italiaanse, Mark Nederlander, Phil Engelsman en ik kom uit België. Een mooie internationale mix met veel en verschillende ervaring. We vullen elkaar goed aan en dat maakt het werken voor mij alleen maar leuker." 

Medailles

Voorafgaand aan het EK wilde Fiers zijn doelstellingen niet aan medailles koppelen, dus kan hij halverwege ook geen duidelijke balans opmaken. "Kijk, tijdens een groot toernooi zijn er altijd verrassingen. Mensen van wie je veel verwacht vallen soms tegen, om wat voor reden dan ook. En iemand anders verrast juist met een medaille waar je dat niet direct verwacht. Zo gaat dat altijd, dus heb ik geen harde verwachtingen uitgesproken." 

‘En daarbij zijn in deze sport de verschillen tussen goud en vierde worden enorm klein. Kay Schipper wordt derde op de duizend meter, op maar tweehonderdste van de winnaar. Balen, maar aan de andere kant zat de nummer vier vlak achter Kay. Hij had zomaar buiten het podium kunnen vallen.’

"Of neem de relay bij de jongens junioren A. Ze reden sterk en lagen op koers voor een medaille. Ik durf niet te zeggen van welke kleur. Maar in de slotfase valt Italië en wordt Frankrijk gediskwalificeerd waardoor Nederland vrij simpel het goud pakt. Die medaille hadden ze anders misschien ook gepakt, maar de kans is ook reëel dat dat niet was gebeurd. Dus zo dun zijn de lijntjes in het skeeleren."

Ronald en Michel Mulder

Om dezelfde reden is Fiers ook voorzichtig als hij vooruitblikt op deel twee van het EK, dat donderdag begint. Dan keren de deelnemers niet meer terug op de piste, maar gaat de strijd verder op de weg. Al durft de Belg - die zich enorm verheugd op de 100 meter, die voor het eerst op een EK wordt verreden - wel te zeggen dat hij het een en ander verwacht van de broers Ronald en Michel Mulder. 

"Met jongens als Kay Schipper, Rick Schipper en Rémon Kwant hebben absolute toppers in de ploeg. Maar Ronald en Michel, dat is net een categorie hoger. Echte wereldtop. Die jongens maken zelden fouten. En ja, ik denk dat ze de komende dagen mooie dingen kunnen laten zien. Maar ik wil niet de druk van de hele Nederlandse ploeg op hun schouders leggen. Zoals ik zei: het blijft een spel van duizendsten.’

Overigens kwam tot nu toe alleen Ronald in actie, die zowel op de 300 als 500 meter brons won. Michel bekeek het EK tot nu toe vanaf de tribune. Fiers: ‘Michel had een lichte enkelblessure, die vlak voor het EK weer een beetje opspeelde. We wilden met hem geen risico nemen en hebben per dag gekeken wat we het beste vonden. We hebben nu besloten dat hij donderdag wel in actie komt."

Behalve (mogelijke) medailles, pakken de broers Mulder ook veel aandacht. Logisch, vindt Fiers. En ook helemaal geen probleem. "Dit zijn grote sportmannen met veel aanzien. Net als Bart Swings hebben ze ook op het ijs geweldige prestaties neergezet. Als er een krant op tv-omroep speciaal voor de Mulders naar dit EK komt, snap ik dat helemaal. En de aandacht die zij krijgen, straalt echt wel af op onze mooie sport. Want vergeet niet dat Ronald, Michel en Bart echte liefhebbers zijn. Het zijn geweldige ambassadeurs voor het skeeleren."

 Lees alles over de EK inline-skaten 2016 op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan