'Je proeft dat er lekker sfeertje hangt'

schaatsen.nl Door Daan de Ridder, 17-03-2012 01:50

HEERENVEEN – Vrijdag was de eerste van twee dagen Viking Race in Heerenveen, wellicht de grootste internationale juniorenwedstrijd (voor schaats(st)ers van elf tot en met zestien jaar) op NK’s en WK’s na. Gezien de 24-jarige geschiedenis lijkt één ding zeker: het publiek in Thialf heeft kennis gemaakt met een paar toekomstige wereldtoppers.

Shani Davis (rechts) reikte de medailles uit aan het podium van de 3000 meter voor meisje van zestien jaar, met vlnr Jade van der Molen, Antoinette de Jong en Carlijn Schoutens | Foto: Martin de Jong

Shani Davis (rechts) reikte de medailles uit aan het podium van de 3000 meter voor meisje van zestien jaar, met vlnr Jade van der Molen, Antoinette de Jong en Carlijn Schoutens | Foto: Martin de Jong

Als Beixing Wang en haar Chinese ploeggenoten om 10 uur ‘s ochtends Thialf binnen komen lopen, blijkt dat ze deze vrijdag het ijs niet op kunnen om zich voor te bereiden op het Essent WK Afstanden volgende week in Heerenveen.

Onverrichter zake moeten de Aziatische toppers van nu weer vertrekken, omdat vandaag de toppers van morgen de baas zijn in de Friese ijstempel.

Anni en Ids Postma

Op de erelijst van de Viking Race staan bekende namen als Margot Boer (1998, 1999, 2000 en 2001), Tonny de Jong (1991), Remco (1997 en 2000) en Wouter (2004) olde Heuvel en ook het echtpaar Anni (1992) en Ids Postma (1989 en 1990).

Het valt niet te voorspellen of de winnaars van dit jaar ook ooit in dit rijtje kampioenen mogen staan. Feit is wel dat er altijd een zeer hoog niveau wordt gehaald op het snelle ijs van Thialf, waar bijna meer persoonlijke records sneuvelen dan blijven staan. Na dag één staat de teller op 274 nieuwe persoonlijke toptijden, terwijl er 288 ritten verreden werden.

Gastgezinnen

Om al die deelnemers op tijd aan de start te laten verschijnen in het strakke tijdschema van ruim acht uur, is dan ook de grootste uitdaging voor de organisatie, stelt Jack de Rijke, wedstrijdsecretaris en verantwoordelijk voor de pr en sponsoring. “Er zijn zo’n zestig vrijwilligers die meehelpen aan dit evenement, zij maken dat mogelijk.”

Daarnaast zijn er 72 gastgezinnen bereid gevonden om de 150 buitenlandse deelnemers uit tien verschillende (Europese) landen gedurende het toernooi te huisvesten. “Dat is altijd een zware klus, maar het lukt nog steeds”, aldus De Rijke.

Sociale aspect

Dat sociale aspect, het feit dat jonge schaatsers uit verschillende landen elkaar leren kennen, is ook een belangrijke reden voor de populariteit van de Viking Race onder de deelnemers. Dat wordt bevestigd door Nadia Canale, een van de begeleidsters van de Italianen, die al vijftien jaar een ploeg met de twee beste schaats(st)ers van het land per leeftijdscategorie naar de Viking Race sturen.

We like”, zegt Canale, terwijl ze een picknicktafel vol met Italiaans eten (“ha, we houden van ons eigen voedsel) gereed zet. “De kinderen vinden het leuk dat ze in een gastgezin zitten. Na de wedstrijden houden ze ook vaak contact met elkaar, via Facebook bijvoorbeeld. En ook voor ons als begeleiders is het leuk om samen wat tijd door te brengen.”

Hoogtepunt

Boris Kusmirak is inmiddels ook begeleider (de oud-schaatser werkt voor de schaatsacademie van iSkate), maar weet nog goed hoe leuk hij het vond om aan de Viking Race mee te doen: “Ik heb maar één keer meegedaan, toen ik zestien was”, zegt de nummer tien van het NK allround in 2008 en 2009. “Ik won de drie kilometer, maar moest ook uitstappen vanwege een liesblessure. Toch was het voor mij het hoogtepunt van het seizoen.”

“Voor junioren is het gewoon een goede wedstrijd om ervaring op te doen. Er ligt snel ijs en normaal gesproken rijd je pas bij de A-junioren internationale competitie. Hier schaats je als elfjarige al tegen buitenlanders. Dat maakt het speciaal”, besluit de coach van Marcel Bosker, die bij de jongens van veertien jaar derde wordt op de 500 en eerste op de 1000 meter.

Scouten

De Viking Race is ook een goede gelegenheid om naar talenten te speuren, een reden waarom Erik Bouwman aandachtig toeschouwer is. “Je hebt natuurlijk al wel wat namen in je hoofd, maar het is toch goed om hier een beetje te scouten voor de nieuwe ploeg”, zegt de bondscoach van Jong Oranje.

Bouwman heeft inmiddels ook ondervonden dat de Viking Race een speciale wedstrijd is voor junioren. “Toen ik bij de senioren van VPZ werkte, wist ik eigenlijk niks van deze wedstrijd. Maar mijn rijders en rijdsters van Jong Oranje waren er allemaal heel enthousiast over en nu ik er een paar keer ben geweest, merk ik ook dat het heel leuk is. Je proeft dat er een lekker sfeertje hangt.”

Ervaringsdeskundige

Uit zijn huidige ploeg doen Jade van der Molen en Antoinette de Jong mee. “Ik hoefde ze daar niet toe te dwingen hoor, ze wilden graag.” Van der Molen beaamt dat: “Ik hoorde pas dinsdag dat ik mee mocht doen en daar was ik heel blij om. De sfeer hier is heel leuk, er wordt hard gereden en de buitenlandse deelnemers maken het ook speciaal.”

De Jong Oranje-rijdster is ervaringsdeskundige, want dit was al haar zesde keer bij de Viking Race. Ze heeft er leuke contacten aan over gehouden. “Ik heb hier ooit twee Duitse meisjes ontmoet en daar heb ik nog steeds goed contact mee.”

Derde jaar op rij winnen

Ploeggenote De Jong rijdt de Viking Race ook niet voor het eerst. Ze won de laatste twee edities, respectievelijk in de categorieën veertien en vijftien jaar. “Ik hoop voor het derde jaar op rij te winnen, ik denk dat het moet lukken.”

Ondanks haar jetlag, die ze nog over heeft gehouden van de lange trip naar Japan voor het Essent WK Junioren en een wereldbekerwedstrijd. “Ja, ik wordt nog wel steeds om 7 uur wakker en wordt wat moe om 5 uur ‘s avonds, maar het gaat wel. Ik vind het gewoon leuk om hier mee te doen. Vroeger leefde je al helemaal naar deze wedstrijd toe.”

Viking records

De Jong rijdt hard, met 40.14 op de 500 meter zelfs een nieuw kampioenschaprecord – of ‘Viking record’ – bij de meisjes van zestien jaar, maar de meest tot de verbeelding sprekende tijden worden wellicht toch neergezet door de meisjes van vijftien jaar.

De Oostenrijkse Vanessa Bittner verbaast met een 39’er (39.95) op de 500 meter en Sanneke de Neeling wint de dubbele afstand in een Viking en persoonlijk record van 1.19.62. De Nederlandse is zelf misschien nog wel het meest verrast: “Ik dacht eerst dat ik naar iemand anders' pr zat te staren op het scorebord. Ik heb de afgelopen week geen training meer gedaan, had last van mijn keel. Geen idee hoe dit kan.”

Shani Davis

Ook Shani Davis is zeer onder de indruk als hij de gereden tijden te horen krijgt. De Amerikaanse wereldrecordhouder op de 1000 en 1500 meter is al sinds maandag in Nederland vanwege de Essent WK Afstanden en was bereid de laatste medailles van de dag uit te reiken.

“In Noord-Amerika hebben we niet zulke wedstrijden”, zegt Davis, vlak voordat hij geduldig allerlei deelnemers handtekeningen geeft en met hen op de foto gaat. “Ik heb drie keer meegedaan aan het WK voor Junioren. Dat is het enige wat hiermee vergelijkbaar is.”

Idool

De Noor Magnus Kristensen is één van de gelukkigen die een medaille uit handen van Davis krijgt. “Heel speciaal, hij is een groot idool van mij”, straalt de nummer twee op de 3 kilometer bij de jongens van vijftien jaar na de officiële ceremonie.

En wie weet, misschien zeggen over tien jaar deelnemers van de Viking Race wel hetzelfde over hem.

Meer informatie is te vinden op de site van de organiserende club, STC Rutten

De tijden, rangen en standen zijn hier te vinden

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter