Marathonspektakel in Thialf

schaatsen.nl Door Eric Korver, 22-02-2012 17:05

HEERENVEEN - De strijd om de KPN Marathon Cup zit erop, net als de races om de KPN Grand Prix en de wedstrijden op het Nederlands natuurijs. Maar het marathonseizoen krijgt nog een mooi en spectaculair staartje. In Thialf wordt op vrijdag 24 en zaterdag 25 februari twee avonden lang actie geboden in een bijzonder alternatief programma.

Rob Hadders | Foto: Neeke Smit

Rob Hadders | Foto: Neeke Smit

Wie de mannen en de vrouwen van de lange adem weer eens ouderwets honderd rondjes of meer wil zien kachelen op het ijs van Thialf, moet wachten op het volgende seizoen. Die tijd is nu voorbij. Het peloton is vermoeid, afgemat door de vele lange en zware races op natuurijs in binnen- en buitenland. Daarom wordt het seizoen nu op een andersoortige manier afgesloten.

Twee avonden lang is Thialf de speeltuin van het peloton. En ze vermaken zich met spelletjes die je doorgaans kunt vinden op de wielerbaan. Voor vrijdagavond staan er bij voorbeeld spectaculaire onderdelen op het programma. Zoals een puntenkoers. Veertig ronden voor de vrouwen, vijftig stuks voor de mannen.

Afvalkoers

Daarbij komen er per onderdeel van iedere ploeg twee rijders in de baan. Dan is er voor de mannen nog een afvalkoers over veertig ronden, ook met steeds twee rijders per ploeg. En tot slot staat er die vrijdagavond nog een koppelkoers op het programma. Dertig ronden voor de vrouwen, vijftig voor de mannen, en ook hier met twee rijders per team.

Overbodig te zeggen dat het bij de marathonrijders natuurlijk allemaal weer bloedsnel gaat, met de nodige actie die het publiek op de banken zal brengen. Ze zijn er straks allemaal, de mannen en vrouwen die Nederland met hun superprestaties op natuurijs een dikke week lang in de ban hielden.

Deelnemers

Rob Hadders, de grote winnaar. En Ruud Aerts, de sterkste man op het Veluwemeer. Simon Schouten, winnaar in Eernewoude, en Durk Fabriek als sterkste man in de Henk Angenent Classic over 200 kilometer. De sprinters Karlo Timmerman, Sjoerd Huisman, Arjan Stroetinga en Ingmar Berga, en de sterke Bob de Vries.

En bij de vrouwen natuurlijk Foske Tamar van der Wal, momenteel misschien wel de snelste marathonvrouw op aarde. Kersvers Nederlands kampioene Yvonne Spigt is er ook. Zij krijgen competitie van Mariska Huisman, Carla Zielman, Jolanda Langeland en de aanvallers Mireille Reitsma, Sandra ’t Hart, Wieteke Cramer, Lisanne Soemanta en Elma de Vries.

Allemaal mannen en vrouwen die je op het ijs absoluut een keertje aan het werk moet zien. En dat is een avond later alweer het geval, wanneer het spektakel een passend vervolg krijgt.

Punten- en koppelkoers

In het programma van de zaterdagavond staat de 1500 meter centraal. Wedstrijden over die afstand lopen als een rode draad door het programma. Eerst zijn er de series, vervolgens de halve finales en tot slot krijgen de toeschouwers de rapste mannen en vrouwen te zien in een zinderende finale.

Tussendoor wordt er natuurlijk meer moois geboden. De mannen rijden een puntenkoers over vijftig ronden, de vrouwen eentje over veertig ronden. Verder krijgen de toeschouwers nog koppelkoersen voorgeschoteld van dertig ronden voor de dames, en vijftig ronden voor de heren.

Aan het einde van de zaterdagavond wordt de balans opgemaakt en zijn de winnaars bekend.

Het programma begint op beide avonden om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 22.30 uur. De losse kaarten kosten aan de kassa van Thialf tien euro, maar er is ook de mogelijkheid tot het aanschaffen van een passe-partout voor beide avonden. Dat kost dan 17,50 euro. Kinderen tot veertien jaar mogen gratis naar binnen.

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter