Schaatsmoeder Wieteke

schaatsen.nl Door Lisette van der Geest, 26-01-2011 09:30

Nu ‘dr. Bibberregel’ is verkozen tot het woord van 2010, wil ik alvast een woord voor het komende jaar noteren: ‘schaatsmoeders’. Wie denkt dat dit onzin is: ze bestaan! En ze vermenigvuldigen zich, in een mate waardoor er in de kleedkamers al wordt gefluisterd dat het besmettelijk is.


Er is zelfs een speciale wervingscampagne. Ik heb mama Wieteke Cramer zelf gehoord op de ijsbaan tegen een onlangs doorgebroken allroundtalente: ‘Anders kom je marathonnen!’, zei ze op het bankje langs de baan. Om te vervolgen met: ‘moet je wel eerst even moeder worden.’

Voordat alle moeders van jong oranjeleden in allerijl hun kroost terug naar huis halen, Wieteke zei het grappend. Er wordt niet geflyerd of op een andere manier reclame gemaakt. Haar ploeg zoekt (nog) niet actief naar nieuwe moeders en het hierboven genoemde allroundtalent schaatste afgelopen week nog vrolijk mee op de skate off om de World Cup tickets.

Want let wel, deze trend ontwikkelt zich vooralsnog alleen in het marathonschaatsen. Er zijn op dit moment zes rijdsters in het peloton moeder, waarvan de 29-jarige Wieteke er dus een is.

Het marathonnen is in feite haar tweede schaatscarrière. Als langebaanschaatsster stuntte Wieteke al vroeg, ze viel al op in haar juniorentijd, maakte deel uit van diverse commerciële ploegen en behaalde medailles op EK’s en WK’s. Met haar blonde haar in twee staartjes, haar wat ondeugende ogen en opvallend kleurrijke kleding deed de Friezin op de een of andere manier altijd een beetje denken aan Pipi Langkous.

Nu is Pipi moeder. Tussen de vrouwen van de lange adem behaalde zij ruim een maand geleden haar eerste overwinning op natuurijs in Haaksbergen. Samen met haar beste vriendin en collega-moeder Mireille Reitsma schaatst zij bij het team MK Basics, waardoor zij er, als twee van de vier, automatisch voor zorgen dat de halve ploeg schaatsmoeder is.

Het samen trainen is niet alleen gezellig, maar soms ook handig. Een oppascombi is soms snel gemaakt. Zo deelden ze vorige week maandag bij de training een heuse nanny, althans, dat was de titel die oma Cramer gekscherend toebedeeld kreeg. De eenjarige Jip is dus al bekend met de ijsbaan, dat belooft wat voor de toekomst van het mannenschaatsen.

Maar dat begint dus wel bij een schaatsmoeder. Wie voor zichzelf een carrière bij de marathondames ziet én een bijdrage wil leveren aan het woord van 2011 kan beter maar snel zwanger worden. En voor degene die liever zonder negen maanden aan zwangerschapsromslomp zit: adopteer geheel volgens de hype een kind uit Malawi, of wellicht een kluner uit Kenia.

Een kind én zoveel sporten, is dat niet erg lastig?

,,Nou, het is zo lastig als je het zelf maakt, maar ik moet wel zeggen dat ik hulp krijg van mijn ouders, schoonouders en het is ook mogelijk doordat mijn vriend erachter staat.’’

Het sporten is te leuk?

,,Ja, ik vind het erg leuk, vooral het schaatsen. Ik heb geen behoefte meer aan langebaan, maar ik vind het heel erg leuk om te trainen en om daarbij een doel te hebben.’’

Straks de Weissensee, de eerste keer zonder Jip?

,,Nee, mijn ouders, vriend en Jip gaan mee en zitten in de buurt in een ander hotel. Jip is al vaker een weekend of een aantal dagen bij opa en oma geweest, dus ik ben ook wel wat gewend, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel heel gezellig vind dat ze meegaan.’’

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter