Tickets
Shop
Nieuws 26 feb 2015

Buikgriep brengt Boer niet uit balans

Margot Boer bereikte vorige winter bij het WK Sprint in Nagano op alle afstanden het podium, maar stond in het eindklassement met lege handen op de vierde plek. Dat was een harde les, maar ook een waardevolle. Het hielp haar op de Spelen en werkt ook dit seizoen nog door. Ze kan beter met twijfel en spanning omgaan. “Ik heb me veel meer uitgesproken.”

Foto : Sander Chamid

Vooral omdat ze in Nagano vorig jaar na de eerste dag tweede in het tussenklassement stond, kwam de klap van de vierde plaats hard aan. “Van plek vier opklimmen naar het podium is anders dan meteen al op twee staan. Ik heb die nacht niet geslapen: het was zo druk in mijn hoofd.”

Het bleek een belangrijk leermoment voor Boer. Zij had altijd haar twijfels ingeslikt en voor zich gehouden, maar in Nagano bleek hoe contraproductief dat werkte: op de slotafstand verspeelde ze haar medaille. “In Sotsji heb ik vervolgens geleerd dat ik eerlijk moet zijn tegen mezelf.”

Nieuw bewustzijn

Sowieso hebben de Winterspelen haar veel opgeleverd. “Daar is mijn droom waar geworden en misschien was het daardoor ook even lastig om nieuwe doelen te stellen, maar het heeft me wel een nieuw bewustzijn gegeven.”

“Ik presteerde altijd maar op een bepaald basisniveau en een mentaal stukje hield me tegen om echt uit mijn slof te schieten. Er was nooit een hoge piek en het is hijn om te realiseren dat het er toen wel uitkwam. Dat neem je mee naar de rest van de wedstrijden”, zegt ze.

De barrière die ze bij de Spelen slechtte draaide met name om openheid: twijfels uitspreken en bespreken met haar coach Marianne Timmer. Ook op weg naar dit WK zal ze dat doen. En er bestaat best wat twijfel bij de sprintster van Team Continu. “Ik heb niet de beste aanloop gehad. In had buikgriep gekregen bij de WK in Heerenveen en het herstel duurde langer dan gehoopt. Pas deze week heb ik weer echt goed kunnen trainen”, vertelt ze. “Maar ik ben dus wel lekker uitgerust.”

Ook de resultaten in de eerste seizoenshelft waren nog niet optimaal, geeft ze toe. “De wedstrijden waren niet goed genoeg, maar als het moest stond ik er wel. Als ik echt wil en geconcentreerd ben dan is mijn basis goed genoeg.”

Vertrouwen

Op dat besef durft Boer sinds Sotsji ook beter te vertrouwen. “Ik ben rustiger geworden, vrijer. Ik weet wat ik in trainingen kan en dat als ik me rustig houd, ik dat ook in wedstrijden kan. En als ik over mijn twijfels praat, dan haal ik ze ook bij mij vandaan.”

Op donderdag testte ze de benen in Astana en was niet ontevreden “Het ging weer lekker”, zegt ze. “Mijn hoofd is positief en het is nu te hopen dat het lichaam volgt.”

Als alles goed uitpakt zal Boer mee kunnen doen om brons, vermoedt ze. “Het wordt een mooi toernooi met twee Amerikaanse dames die om de zege strijden. De rest rijdt voor de derde plek”, zegt ze. “Dat is, realistisch gezien, ook voor mij het hoogst haalbare.”

Lees alles over het WK Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan