Tickets
Shop
Nieuws 19 dec 2014

‘Nieuwe piste Heerde voorbeeld voor andere banen’

Om kans te maken op de organisatie van het WK inline-skaten in 2016 gaat in Heerde de schop in de grond. De huidige piste wordt vervangen door een baan die wat bedekking en afmetingen volledig voldoet aan de internationale eisen. "We waren de eerste en we blijven de eerste."

Foto : Neeke Smit

De internationale inlinebond FIRS stelt als eis dat de toplaag van de piste is gemaakt van een speciaal materiaal dat alleen door het Italiaanse bedrijf Vesmaco wordt gemaakt. In Nederland heeft geen enkele piste dat. Maar om internationaal mee te tellen zijn de inlineliefhebbers in Heerde al in 2008 aan de slag gegaan.

“We hadden onze huidige piste in 2004 opgeleverd gekregen, maar in 2008 kregen we al het signaal dat er andere eisen aan de banen zouden worden gesteld”, zegt Bertus Dokter, voorzitter van Skeelerclub Oost-Veluwe (SKOV). “We hebben toen meteen een aanvraag gedaan bij de gemeente om een reservering op te nemen voor een nieuwe piste.”

Er gingen nog wat jaren overheen, maar op maandag 15 december was het besluit van de gemeente definitief: er zal 262.500 euro aan subsidie worden toegekend aan de bouw van de piste. De provincie was al eerder met een gelijk bedrag over de brug gekomen.

Zelf

De vereniging steekt er zelf ook nog een ton in en heeft het met sponsoren voor elkaar gekregen om ook de rest van de 750.000 euro kostende project gefinancierd te krijgen. Bovendien steken de vrijwilligers zelf ook de handen uit de mouwen om zo de kosten te drukken.

“We beginnen vandaag met het weghalen van de boarding, de buizen en dergelijke. Dat doen we allemaal zelf”, aldus Dokter. “Vanaf 19 januari zal de hoofdaannemer het grote werk doen. Tot dan doen we alles zelf.”

Dat is voor de vrijwilligers van SKOV geen probleem, volgens Dokter. “Wij zijn hard werken wel gewend. Als ik de vrijwilligers de vrije hand had gegeven dan was de baan er nu al helemaal uitgehaald”, lacht hij. Zelf zal Dokter ook veel tijd in de sloop en nieuwbouw steken. “Je kan er zeker van zijn dat ik al mijn vrije dagen erin zal steken en tot mei geen dag op vakantie zal gaan.”

Het zijn ingrijpende wijzigingen die de piste te wachten staan. “Hij gaat er helemaal uit en wordt helemaal vernieuwd”, zegt Dokter. “De aannemer heeft fatsoenlijk en droog weer nodig, maar er is rekening gehouden met vijf weken, dus twintig werkdagen , verlies door slecht weer. IJs en weder dienende zal de piste half april klaar zijn.”

Belang

Het belang van een nieuwe Vesmaco-piste is groot, meent Dokter. “Internationaal is het inline-skaten een grote sport, maar in Nederland is het nog een beetje een ondergeschoven kindje. Als je toch naar die erkenning toe wil en de internationale aansluiting wil behouden zal je mee moeten in de ontwikkeling. Dat hebben we altijd nagestreefd.”

Vanuit de FIRS is er toestemming gegeven om de baan breder te maken dan de huidige pistes, zeven in plaats van zes meter. “Het gaat steeds sneller dus dan is een bredere piste belangrijk.”  Met de toestemming van de FIRS is Heerde er verzekerd van dat mogelijke wereldrecords ook zullen worden erkend. "En het ziet er naar uit dan wij een voorbeeld zullen zijn voor andere banen."

Met de nieuwe piste loopt Heerde weer voorop in de nationale inlinesport, een factor die voor Dokter ook belangrijk is. "We waren de eerste en we zullen de eerste blijven", zegt hij, doelend op de lange geschiedenis van SKOV in het inlinen.

In 2016 hoopt SKOV samen met de KNSB de WK inline-skaten naar Heerde te halen. “Dat is onze grootste doelstelling”, benadrukt Dokter. “In januari of februari gaan met we de provincie om de tafel om te bekijken of daar nog subsidie voor te krijgen is.” Die kans is niet onaanzienlijk, want in de subsidieverstrekking voor de piste onderkende de provincie het belang van het WK al.

Als alles volgens plan verloopt zal de piste half april worden opgeleverd en zal de Europa Cup in Heerde op 2 en 3 mei de officiële wedstrijdopening van de baan betekenen. Daarnaast worden er volgend seizoen nog landelijke baanwedstrijden verreden en hoopt de vereniging op toewijzing van het nationaal pupillentoernooi.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan