Tickets
Shop
Nieuws 19 dec 2014

Maximaal resultaat Knegt en Van Ruijven

Sjinkie Knegt en Lara van Ruijven zijn bij de wereldbeker in Seoul op de 500 en 1000 meter doorgedrongen tot de finalerondes. De mannenploeg bereikte op de aflossing de top acht.

Foto : Sander Chamid

Knegt overtuigde op de 1000 meter met overwinningen in beide voorrondes. De 25-jarige Fries is tot nog toe zeer succesvol op deze afstand. Hij zette zijn twee eerdere optredens om in medailles en staat derde in het wereldbekerklassement.

Op de sprint moest de voormalig Europees kampioen in de eerste ronde de Chinees Hongchau Zhang en de Zuid-Koreaan Yi Ra Seo voor zich dulden en was zijn tijd doorslaggevend. Een ronde later zegevierde Knegt, waardoor hij zondag in actie komt in de finalerondes.

Sprint

Lara van Ruijven bereikte op dezelfde afstanden de kwartfinales. De 21-jarige Zuid-Hollandse hield op de sprint de Chinese Yue Li en de Italiaanse Elena Viviani achter zich en passeerde als eerste de streep. Op de kilometer eindigde Van Ruijven als tweede, achter de Amerikaanse Jessica Smith.

Op de 500 meter wisten ook de twee andere Nederlandse mannen door te dringen tot het hoofdtoernooi. Freek van der Wart werd tweede achter drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin. Daan Breeuwsma kreeg op basis van zijn derde tijd toegang tot de volgende ronde.

Op de kilometer verzekerde Itzhak de Laat zich van de kwartfinales. Rianne de Vries werd op de 1500 meter gehinderd door de Poolse Marta Wojcik en kreeg een toegevoeging aan de halve eindstrijd.  

Aflossing

Op de aflossing schaatste de Nederlandse mannenploeg (De Laat, Van der Wart, Breeuwsma en Knegt) makkelijk naar de overwinning, voor Australië en de gevallen Amerikanen. Het viertal treft zaterdag de ploegen van Canada, Hongarije en Japan in de halve finales. Na het zilver van vorige week in Sjanghai staat Nederland tweede in het wereldbekerklassement.  

Olympisch kampioen Rusland, zonder onder andere vedette Viktor An, werd in de eerste ronde door een valpartij uitgeschakeld.

In Seoul staat voor het eerst sinds de wereldbeker in 2006 op de schop ging een drie kilometer op het programma. Deze afstand wordt normaal gesproken alleen als superfinale voor de top acht van het klassement verreden tijdens allroundtoernooien. Voor Nederland was de lange afstand weinig succesvol, zowel de drie mannen als Rianne de Vries werden uitgeschakeld. Zij krijgen in de herkansingen een nieuwe kans.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan