Tickets
Shop
Nieuws 20 dec 2014

Knegt heeft zinnen gezet op wereldbeker

Met de eerste plaats in het wereldbekerklassement na vier wedstrijden heeft Sjinkie Knegt uitzicht op de eindzege op de kilometer. Hij zou ‘m maar wat graag winnen, maar weet dat hij er nog lang niet is. “Het staat dicht op elkaar”, weet Knegt.

Met zijn derde medaille op rij nam Knegt de leiding over in het klassement. Voor de 25-jarige Fries een uniek moment in zijn loopbaan. “Dat is toch mooi”, reageerde Knegt. “Maar we moeten nog twee wedstrijden dus het zegt niets. Het zit behoorlijk dicht op elkaar.”

Knegt heeft in de rangschikking een kleine veertienhonderd punten voorsprong op drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin en vierduizend op de nummer drie Da Woon Sin. Dat lijkt ruim, maar een overwinning levert tienduizend punten op.

Afwachten

Van het verloop van de finale had de voormalig Europees kampioen wel een beetje de balen. Knegt ging tot een ronde te gaan aan de leiding, maar kon de hand van de vallende Yoon-Gy Kwak niet ontwijken en moest daardoor genoegen nemen met het brons. “Het hoort erbij, maar vallen is nooit leuk.”

Knegt koos voor de eindstrijd bewust voor een andere tactiek. In eerdere races wachtte hij vooral af, nu greep hij direct na de start de koppositie. “Er staan drie sterke rijders naast je. Dan kan ik gaan afwachten en word ik weer derde”, analyseerde Knegt, die pas op zo’n 120 meter voor de streep de leiding verloor met zijn val.

Het brons in Seoul betekende zijn derde medaille op de kilometer in evenzoveel starts. “De duizend meter begint te lopen. Het gaat elk weekend een beetje beter”, constateerde Knegt nuchter.

Erin duiken

Ook op de aflossing was Knegt scherp. In de laatste ronde sleepte hij er een finaleplaats uit. De behendige slotrijder stapte bij het ingaan van de bocht binnendoor bij de Canadezen en Hongaren en greep zo de winst.

“In individuele ritten is dat lastig, op de relay is het makkelijker. Die mannen gaan toch wat wijder de bocht in om het slechte ijs te vermijden”, zei Knegt. “Ik kwam met meer snelheid uit de bocht en kon mezelf naar binnen laten vallen. Dat moet je er ook induiken.”

Gebalde vuist

Knegt vierde de zege in de halve eindstrijd met gebalde vuist. Een reactie op de lastige rit, waarin ploeggenoot Freek van der Wart al in de tweede ronde tegen het ijs smakte. Druk maakte Knegt zich daar niet om. “We zaten er snel weer bij en konden mooi drie wissels uitrusten.”

Zondag treft de ploeg in de finale klassementsleider Zuid-Korea, China en Canada. “We doen niet onder voor die andere mannen, dus we zullen zien wat we waard zijn.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan