Tickets
Shop
Nieuws 20 dec 2014

Knegt grijpt leiding in wereldbeker

Sjinkie Knegt heeft in Seoul de leiding gegrepen in het wereldbekerklassement op de kilometer. De 25-jarige Fries won voor de derde keer op rij een medaille op deze afstand. Dit keer moest Knegt door een valpartij genoegen nemen met brons.

Knegt zal in Seoul gebaald hebben van het verloop van de finale. De voormalig Europees kampioen toonde zich sterk. Hij greep vanaf de start de koppositie en voerde de snelheid op. Met een ronde te gaan kwam voormalig wereldkampioen Yoon-Gy Kwak onderdoor, verloor daarbij zijn evenwicht en  smakte in de kussens.

Daarbij bleef zijn hand steken voor het ijzer van Knegt, waardoor een val niet meer was te voorkomen. Eerder in de race was drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin ook al onderuit gegaan, waardoor de Chinees Dajing Wu de lachende vier werd. Het goud ging naar Wu, voor Kwak en Knegt.

Wereldbekerklassement

Het brons betekent voor Knegt een score van drie uit drie. Eerder won hij al zilver en brons op de kilometer. In het wereldbekerklassement neemt hij de leiding over. Voor de wedstrijd in Seoul stond Knegt nog derde in de rangschikking. Hamelin steeg naar plaats twee, Da Woon Sin staat derde.  

Itzhak de Laat wist op dezelfde afstand door te dringen tot de kwartfinales. De 20-jarige Fries moest echter zijn meerdere erkennen in voormalig wereldkampioen Kwak en de Canadees Samuel Girard. De Laat werd vierde en eindigde daarmee als zestiende op de kilometer.

Lara van Ruijven

Bij de vrouwen was Lara van Ruijven in de kwartfinale lang voorin te vinden. De Nederlandse reageerde alert op de aanval van de Britse Elise Christie, maar zakte in de laatste ronde terug naar plaats vijf. Van Ruijven bezet daarmee plaats zestien in het afstandsklassement.

De overwinning op de 1500 meter ging in eigen huis naar voormalig wereldkampioen Sin, voor de Chinees Dequan Chen. Bij de vrouwen was er ook een Koreaanse zege op de drie kilometer: Minjeong Choi passeerde als eerste de streep. Op de kilometer ging het goud naar de Chinese Yutong Ham, voor de Canadese Marianne St-Gelais en Christie.

Lees alles over de World Cup in Seoul op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan