Tickets
Shop
Nieuws 23 dec 2014

Bergsma debuteert op KPN NK Allround

Jorrit Bergsma rijdt komend weekend het KPN NK Allround. Het wordt zijn eerste allroundtoernooi ooit. “Het is best wel spannend”, geeft hij toe. “Zeker met een 500 en 1500 meter. Dit is iets compleet nieuws.”

Foto : Sander Chamid

Lang twijfelde de Clafis-rijder of hij wel zou rijden, want tijdens hetzelfde weekend worden de tickets voor de tien kilometer op de WK Afstanden verdeeld. En om dan al een 500, 1500 en 5000 meter achter de kiezen te hebben is niet ideaal, vindt hij.

“Het blijft rot dat het NK ook de kwalificatie voor de tien kilometer is. En uiteindelijk blijft die afstand voor mij toch het belangrijkst”, zegt hij.

Tegelijkertijd lijkt het hem mooi om een nieuwe discipline te proberen. “Het is zeker leuk om het een keer te proberen en in een na-olympisch seizoen is daar ook ruimte voor.”

Korte afstanden

Het moge duidelijk zijn dat voor de twee kortste afstanden, de 500 en 1500 meter, de zwakke plekken van Bergsma vormen. Vooral het snelle starten is hij niet gewend. “Dat is het lastigst. Ik beheers de start nog niet volledig.”

Afgelopen weekend kon de stayer al wel oefenen. Voor het televisieprogramama Bureau Sport van de VARA nam hij het op tegen zijn verloofde Heather Richardson op de 1000 meter. In een nieuw persoonlijk record (1.14,30) won hij. Dat pr was geen verrassing, want hij had de kilometer al sinds 2004 niet meer gereden. “Die 1000 meter ging eigenlijk best heel goed”, lacht Bergsma.

Wat hij van zichzelf kan verwachten op het KPN NK durft Bergsma niet te zeggen. “We gaan het gewoon zien. Ik heb wel wat op snelheid gewerkt de afgelopen weken, maar we gaan maar kijken hoe het gaat.”

Volg alles rondom het KPN NK Allround op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan