Tickets
Shop
Nieuws 21 nov 2014

Van der Geest: ‘Deze ervaring is belangrijk’

Het debuut in de World Cup van Lisa van der Geest zit erop. Ze reed in de B-groep naar 7.30,55, waarmee ze zevende werd. Dat sportieve resultaat viel tegen, maar haar debuut in de World Cup is haar veel waard. “Voor mij is deze ervaring heel belangrijk.”

Foto : Francois Wieringa

De 20-jarige Warmondse werd dit seizoen al drie keer tweede in de KPN Marathon Cup en eindigde op de KPN NK Afstanden op de 5000 meter op een verdienstelijke achtste plaats. Omdat ze in de mass start-wedstrijden ook goed voor de dag komt, werd ze opgenomen in de World Cup-selectie en mocht ze op de vijf kilometer in Seoul invallen omdat Carien Kleibeuker en Carlijn Achtereekte niet aanwezig zijn in Zuid-Korea.

Het was de eerste keer dat Van der Geest als langebaanrijdster zich met de internationale top kon meten. En dat in het verre Seoul. “Ik wist bij God niet wat ik kon verwachten”, zegt ze na afloop van de 5000 meter tegen schaatsen.nl. “Ik was nog nooit in Azië geweest, al krijg ik daar nu nog steeds niet veel van mee. We zitten buiten de stad en ook de ijsbaan ligt buiten de stad. Alleen gisteren zijn we nog even Seoul in gegaan, maar daar hebben we niet veel van gezien, want je wil niet te veel slenteren als je de dag erna moet rijden.”

De stad en het land maakten door de focus op het schaatsen nog niet zo’n indruk, maar de omstandigheden bij de World Cup zelf wel. “Het is best wel een circus”, vertelt ze. “We zitten bijvoorbeeld in een heel groot hotel waar we met alle schaatsers samen in een luxe zaal die ‘the Grand Ballroom’ heet aan grote ronde tafels eten. Dat soort dingen ben ik niet gewend.”

De jonge rijdster van marathonploeg Haardhout.com heeft het wel naar haar zin in die nieuwe wereld, waar mede-marathonrijdster Rixt Meijer haar op sleeptouw neemt. “Ik vind het wel heel leuk”, zegt ze. “Sommige meiden liggen alleen, maar ik deel mijn kamer samen met Rixt en we kunnen het goed met elkaar vinden. Zij neemt me een beetje mee. Ze is behalve marathonrijdster natuurlijk ook een door de wol geverfde langebaanschaatsster.”

Als nieuweling wordt ze hartelijk onthaald door de ander schaatsers. Ze maakt veel contact. “Ik ben hier natuurlijk voor het eerst en ik krijg veel leuke reacties. De anderen vinden het leuk dat ik er ben. En je rijdt hier natuurlijk ook als het Nederlandse team.”

Veel geleerd

Sportief pakte haar debuut niet helemaal zo uit als ze gehoopt had. “De baan was niet ideaal voor de lange afstanden omdat het ijs niet lekker glijdt. Maar ik had sowieso ook de benen niet. Ik heb er wel wat geprobeerd van te maken. Het is tenslotte toch mijn debuut in de wereldbeker, maar het kwam niet van de grond.”

Maar het draait voor Van der Geest niet alleen om de uitslag. “Ik leer er heel veel van, denk ik. Het is een hele nieuwe ervaring”, zegt ze. Al kan ze zich voorstellen dat die nieuwe ervaring een echt goede prestatie misschien ook een beetje in de weg zat. “Je ontmoet nieuwe mensen, je doet nieuwe dingen, je bent in een vreemde stad. Dat maakt veel indruk. Ik ben een koele kikker dus ik was niet heel zenuwachtig, maar misschien speelt het toch een beetje mee.”

Uiteindelijk is de reis naar Seoul haar wel goed bevallen. “Ik snap wel dat bijvoorbeeld Jillert Anema de meeste van zijn rijders heeft thuisgelaten. Zo’n reis kost veel energie. En terwijl zij trainen op Tenerife en sterker worden, bouw ik mijn vorm eigenlijk af. Maar zij willen op de WK goed presteren en voor mij is dat geen doel.”

En dus was het voor Van der Geest zonneklaar dat ze de reis naar Seoul zou ondernemen. “Voor mij was dit een kans om een World Cup te rijden en zo’n kans moet je gewoon pakken als je ervaring op wil doen.”

Combinatie

Dit seizoen liet Van der Geest goede resultaten in de KPN Marathon Cup zien en debuteerde ze dus ook in de World Cup op de langebaan. In de toekomst wil ze die combinatie van beide disciplines volhouden. “Ik wil dat sowieso combineren. In de marathon ligt mijn basis en daar beleef ik veel plezier aan. Het spelletje vind ik mooier dan op de langebaan, waar het erom gaat om jezelf leeg te trekken. In die zin is de marathon meer mijn ding, maar ik denk dat het goed te combineren is. Dat blijkt de laatste jaren ook wel.”

Hoe Van der Geest het na haar terugkeer uit Seoul in de marathon zal doen, kan ze niet zo goed inschatten. “Dat vind ik lastig te zeggen. Ik reed hiervoor heel goed en sterk en dacht dat hier wel even door te trekken, zeker omdat ik niet echt een jetlag voelde. Maar misschien heb ik die wel en verklaart dat mijn rijden van vandaag. Ik heb geen idee hoe het daarmee staat als ik straks thuiskom.”

Volg alles rondom de ISU World Cup in Seoul via onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan