Tickets
Shop
Nieuws 22 nov 2014

De Jong over concurrentie: 'Het zijn gewoon watjes'

Bob de Jong won zaterdag met speels gemak de tien kilometer bij de World Cup in Seoul en haalde na afloop hard uit naar de concurrentie.

Foto : Sander Chamid

“Ik win met vijftien seconden verschil met de nummer twee. Dat mag gewoon niet. Het zijn gewoon watjes dat ze zo een tien kilometer rijden”, zegt de Leimuidenaar tegenover de NOS.

De Jong had al snel in zijn race door dat de zege hem eigenlijk niet kon ontgaan. “Als ik als langzame opener die het eigenlijk van de laatste ronde moet hebben, bij de opening al twee seconden pak op het hele peloton en de rest rondjes van 32,8 gaat rijden, dan wil je toch tien kilometer winnen?”, vraagt de 38-jarige rijder van New Balance zich hardop af.

Volgens De Jong is het feit dat de tien kilometer steeds minder op het programma staat, de oorzaak van het gebrek aan concurrentie. “Er is dus te weinig ervaring. Dat is het grote probleem bij de mannen. Niemand durft er in te gaan, iedereen is bang voor de tien kilometer.”

Erik Jan Kooiman kwam in de B-groep nog het dichtst in de buurt van de tijd van De Jong, maar volgens laatstgenoemde is dat niet helemaal een eerlijke vergelijking. “Erik Jan schaatst natuurlijk een fantastische 13.19. Dat staat buiten kijf. Maar in de B-groep rijd je op een heel andere manier. Met vier man in de baan kun je naar iemand toe rijden”, aldus De Jong over de kwartetstart.

Volg alles rondom de ISU World Cup in Seoul via onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan