Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2014

Wüst: 'Drie kilometer is spannender'

Dat ze op de 1500 meter goed voor de dag zou komen had Ireen Wüst wel verwacht. “De 500, 1000 en 1500 meter gingen de afgelopen tijd in training al goed”, zei ze na haar twaalfde afstandstitel. “Maar de drie kilometer van morgen is spannender, want die liep nog niet.”

Foto : Sander Chamid

Ook al had ze vertrouwen in haar 1500 meter, de tijd verraste de olympisch kampioene wel degelijk. “Daar verbaas ik me over. Maar ik ben er blij mee. Het is mooi om het seizoen zo te beginnen en te merken dat ik het acht maanden na de Spelen nog steeds kan.”

Een tijd van 1.55,4 had ik niet verwacht. De eerste 700 meter liepen heel gemakkelijk, maar daarna werd het moeilijk. Het waren hele zware omstandigheden. Na een tijdje reed ik echt tegen een muur op.”

Juist omdat Wüst na negen jaar onder Gerard Kemkers naar een andere ploeg verkaste was ze tevreden met het resultaat. “Dit geeft wel vertrouwen als je zo in een nieuwe omgeving begint.”

Succesvolste rijdster

Met haar titel heeft Wüst haar nieuwe coach, Marianne Timmer, ingehaald als succesvolste rijdster op de NK afstanden. Timmer stond op elf en Wüst heeft nu twaalf afstandstitels achter haar naam. Dat wist de Brabantse maar al te goed.

“Ik had het er vanmiddag bij de lunch nog met Marianne over, dat zij de rijdster met de meeste afstandstitels was. ‘Over een paar uur ben je dat niet meer’, zei ik.”

Met de titel op de schaatsmijl op zak kan Wüst toewerken naar de 3000 meter, die ze met meer vertrouwen tegemoet ziet dan voor de eerste wedstrijddag van de KPN NK. “Ik hoop op een nette drie kilometer nu.”

Mass start

De mass start is nog een vraagteken bij Wüst. Ze reed mee in de testwedstrijd van afgelopen zomer, maar voelde zich daar niet op haar gemak. Ze was bang om haar ijzers te beschadigen in het gewoel van het peloton. Maar ze vindt dat ze zich daar eigenlijk overheen moet zetten. “Ik vind het leuk, maar ik moet niet zo’n pussy zijn.”

Bovendien is op dat onderdeel over vier jaar mogelijk een olympische titel te verdienen en dat ziet gouddelfster Wüst wel voor zich. “Zo een moet ik er straks ook wel hebben”, lacht ze.

Al het nieuws en overige informatie over de KPN NK Afstanden is hier te bekijken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan