Tickets
Shop
Nieuws 01 nov 2014

Verweij is even winnaar af

Het is een ongebruikelijke situatie: Koen Verweij toont zich content met zijn zesde plek op de 5000 meter. Normaal is hij alleen tevreden met winst, maar dat is bij deze KPN NK Afstanden anders. In Thialf is hij even winnaar af. “Ik moet reëel en rustig blijven”, zegt hij. “En ik ben best wel tevreden.”

Foto : Sander Chamid

Verweij startte afgelopen zomer pas laat met trainen en kampt daardoor met een achterstand. Daarom stelt hij zichzelf andere doelen dan normaal. Het draait voor hem puur om verbetering van zijn vorm. “Voor nu is dit top. Ik maak progressie. Ik was zes seconden sneller dan bij mijn laatste vijf kilometer.”

Diep vanbinnen blijft hij echter een winnaar die er niet van houdt om te verliezen. De andere instelling die hij nu uit praktische overwegingen heeft aangenomen wringt met die karaktertrek. “Het is niet fijn. Verre van, zelfs.”

Toch weet Verweij dat hij dat gevoel moet wegschuiven en zich op zijn lichamelijke ontwikkeling moet richten. “Ik voel me goed en ik begin weer fit te worden”, vertelt hij. “Ik heb de gretigheid terug en er weer zin in. Ik heb nu nog twee stappen te gaan: naar wedstrijdfit en daarna topvorm.”

Tweede seizoenshelft

De rijder van Team Corendon vindt het moeilijk om te zeggen wanneer hij weer mee zal doen met de top. “Dat kan je wetenschappelijk niet zomaar uitrekenen.” Maar duidelijk is wel dat hij eind december, als de tickets voor de allroundkampioenschappen en de World Cup-wedstrijden voor het tweede deel van het seizoen worden verdeeld, wel weer mee wil doen voor de startbewijzen. “Ik heb daarvoor een mooi team om me heen en ik ken mijn lichaam. Ik weet wat ik moet doen”, zegt hij.

Het WK Allround is het doel dit seizoen, maar de eerste World Cups hoopt hij ook nog te halen, al erkent hij dat de kans groot is dat hij die misloopt. Toch denkt hij op de 1500 meter nog een mogelijkheid te hebben. “Daar denk ik een tijd van 1.46,50 te kunnen rijden en de top vijf te halen. Als dat lukt dan doe ik het goed.”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan