Tickets
Shop
Nieuws 19 okt 2014

Shorttrackers moeten genoegen nemen met zilver

Op de aflossing grepen de shorttrackmannen zondag in Heerenveen de zege, maar in de klassementen konden de Nederlanders bij de Invitation Cup geen beslag leggen op goud. In het landenklassement eindigden zowel de mannen als de vrouwen als tweede.

Foto : Sander Chamid

Bij de vrouwen won het team van Groot-Brittannië het landenklassement. Elise Christie leverde daar de grootste bijdrage aan door alle afstanden en het eindklassement op haar naam te schrijven. Bij de mannen zegevierden de Hongaren, net als in het individuele klassement waar Sandor Liu Shaolin de sterkste was.

Aflossing

Op de aflossing greep Nederland (met Freek van der Wart, Itzhak de Laat, Mark Prinsen en Breeuwsma) het enige goud van het weekeinde. Slotrijder Daan Breeuwsma troefde in de laatste ronde handig de Hongaarse ploeg af en dat werd met luid gejuich begroet in Thialf.

Voor de Nederlandse vrouwenploeg, de regerend Europees kampioen op deze discipline, liep de aflossingsfinale uit op een teleurstelling. Debutante Roza Kooystra ging onderuit, waardoor het team (Lara van Ruijven, Rianne de Vries, Suzanne Schulting en Kooystra) als vierde eindigde.

Wereldbekertickets

Voor de Nederlandse shorttrackers gold de Invitation Cup als selectiewedstrijd voor de wereldbekers begin november in Salt Lake City en Montreal. Bij de vrouwen plaatsten Lara van Ruijven (vierde 1500 en 1000 meter) en Rianne de Vries (vierde 500 meter) zich rechtstreeks. Bij de mannen was Daan Breeuwsma op alle afstanden de beste Nederlander (drie keer derde) en hij verzekerde zich daarmee van de wereldbekers.

Op basis van het klassement kunnen ook Freek van der Wart en Itzhak de Laat rekenen op een plek in het wereldbekerteam. De andere drie tickets zijn aanwijsplaatsen, waarvan er één zal gaan naar Sjinkie Knegt, die wegens ziekte niet aan de start verscheen. Koen Hakkenberg, die vorig jaar deel uitmaakte van het wereldbekerteam, en de 19-jarige junior Dylan Hoogerwerf reden zich in de kijker. Mark Prinsen begon het toernooi sterk en stond zaterdag nog derde in het Nederlandse klassement, maar zag zichzelf wegzakken na vroege penalty’s op de 500 en de 1000 meter.  

Bij de vrouwen liet de pas 17-jarige B-juniore Suzanne Schulting met de tiende plaats zien dat ze de strijd met de Europese top aankan.  De 18-jarige Roza Kooystra eindigde als twintigste. Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof zullen de eerste wereldbekers laten schieten. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan