Tickets
Shop
Nieuws 24 okt 2014

RTC kunstrijden primeur in Nederland

In Dordrecht wordt twee maal per week, op dinsdag- en vrijdagochtend, keihard gewerkt aan de toekomst van het kunstrijden. Dat gebeurt in de ijshal van de Sportboulevard, waar het eerste Regionale Talentencentrum (RTC) kunstrijden van start is gegaan.

Een landelijke primeur, die talentcoach Astrid Tammeling-Winkelman toejuicht: "Voor de talentontwikkeling kunstrijden was dit dé juiste stap." Het RTC kunstrijden in Dordrecht maakt onderdeel uit van het tienjarenplan van de KNSB om het Nederlandse kunstrijden weer terug op de kaart te zetten.

Met een groep van veertien uitverkoren kunstrijders in de leeftijdsgroep van acht tot en met achttien jaar is Astrid Tammeling-Winkelman, die samenwerkt met Nicole Goossens en Nathalie Oogjen, in de achterliggende weken begonnen met de trainingen binnen het RTC. "Met leden van kunstrijvereniging De Drechtsteden Dordrecht, maar ook uit andere delen van Nederland", vertelt de voormalig meervoudig Nederlands kampioene aan DordtSport.

"We voldoen daarmee aan de wensen van NOC*NSF, dat in veel takken van sport talentencentra wil inrichten. Samen met het Sportbedrijf van de gemeente Dordrecht en de KNSB hebben we dit kunnen realiseren, het eerste regionale talentencentrum kunstrijden in Nederland."

Bredere leeftijdscategorie

"Eigenlijk is het RTC bestemd voor kunstrijders in de leeftijd tot twaalf jaar, maar wij houden een bredere leeftijdscategorie aan om talenten de gelegenheid te geven om zich te ontplooien. En dan niet alleen Drechtsteden-gebonden. Niki Wories komt bijvoorbeeld twee maal per week uit Almere om mee te trainen", geeft Tammeling-Winkelman aan. "Daarnaast trainen de rijders nog eens drie- of vier maal per week bij hun club."

Naast de reguliere trainingen van het RTC wordt de groep kunstrijders vier maal per jaar getraind door de Canadese topcoach Ian Martinez, die zijn expertise graag op de Nederlandse talenten overbrengt.

"Daarbij loopt het contact met de KNSB via disciplinemanager Karen Venhuizen (evenals Tammeling-Winkelman voormalig topkunstrijdster, red.) ook goed. Het is lastig in Nederland om op vrij ijs te kunnen trainen. De omstandigheden zijn perfect in Dordrecht."

Toppers

Nederland is al langere tijd verstoken van (potentiële) toppers in het kunstrijden die ook internationaal aansprekende resultaten kunnen neerzetten. Met het noeste werk dat in Dordrecht verricht wordt, moet een mooie toekomst gaan gloren.

Tammeling-Winkelman: "Kyarha van Tiel, Sophie Bijkerk en Niki Wories hebben binnen dit RTC absoluut het talent om ook internationaal goed te presteren. Zij gaan komend seizoen in het internationale circuit aan wedstrijden deelnemen."

Het RTC kunstrijden in Dordrecht maakt onderdeel uit van het tienjarenplan van de KNSB om het Nederlandse kunstrijden weer terug op de kaart te zetten. Karen Venhuizen: "Met talentontwikkeling moet in het kunstrijden op jonge leeftijd worden begonnen en daarom creëren we als bond nu een opleidingsstructuur van verenigingen voor talentontwikkeling en daarop aansluitend RTC’s. We zijn heel blij met de samenwerking in Dordrecht, waar we dit nu optimaal kunnen uitbouwen.”

Naast de opleidingsstructuur worden in het tienjarenplan onder andere ook de trainersopleidingen verbeterd en de verenigingen versterkt.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan