Tickets
Shop
Nieuws 23 okt 2014

Orie: 'We willen groeien naar één team'

Hoewel de samenwerking tussen de schaatsploeg van Jac Orie en de huidige Belkin-wielerploeg al contractueel beklonken was, betekent de presentatie van de nieuwe sponsor Jumbo het werkelijke begin van de fusie van de ploegen. “Dit is echt het startschot”, aldus Orie.

Foto : Neeke Smit

TEAMLottoNL-Jumbo presenteerde zich in Utrecht met de schaatsers van Orie en een aantal wielrenners: Wilco Kelderman, Laurens ten Dam en Robert Gesink. Nog een beetje onwennig gaven de sporters aan wel wat van de samenwerking tussen beide sportdisciplines te verwachten, maar een duidelijke verwachting schetsten zij nog niet.

Dat is niet zo vreemd, want volgens Orie moet het hele proces van naar elkaar toe groeien nog beginnen. Het einde van een hectisch wielerseizoen overlapte met het belangrijke begin van het schaatsseizoen en dus is er op dit moment van één geheel nog geen sprake. “Het zal natuurlijk allemaal nog een beetje moeten groeien. Zij zijn net klaar en wij gaan vol het seizoen in”, zegt Orie.

Voordelen

Toch ziet Orie duidelijk de voordelen van de samenwerking. Het grootste voordeel is commercieel en met name van belang voor de sponsoren. Die zijn namelijk twaalf maanden per jaar verzekerd van publiciteit.

Maar ook voor de begeleiding en de sporters is er wel degelijk wat te halen. “Er zit bij de wielrenners bijvoorbeeld kennis over duurwerk of herstel-/rustperiodes”, zegt de schaatscoach.

Bovendien verwacht hij dat die kennis op een ontspannen manier gedeeld kan worden. “De taal van de coaches en de atleten is hetzelfde en wat ook belangrijk is: ze zijn geen concurrenten van elkaar.”

Uiteindelijk moet de ploeg in de komende tijd uitgroeien naar één team. “We willen groeien naar één team dat elkaar ondersteunt. Je kan je voorstellen dat ze elkaar gaan aanmoedigen bij belangrijke wedstrijden. Dat doet wat, hoor, als er iemand in hetzelfde shirtje langs de kant staat. Daarin kunnen we elkaar sterker maken.”

Bang voor negatieve beeldvorming vanuit de dopingzaken die in het wielrennen spelen is Orie niet. Hij heeft alle vertrouwen in het anti-dopingbeleid van de wielerploeg. “Ze hanteren een heel duidelijk zerotolerancebeleid. Daar heb ik dus geen twijfels over.”

Dames

Met de presentatie van de ploeg werd ook de tweejarige overeenkomst met Jumbo wereldkundig gemaakt. De supermarktketen is een cosponsor en met name voor de dames onder Ories vleugels was de komst van de sponsor extra belangrijk.

Met Jumbo als geldschieter kan Orie ook zijn schaatssters volledig bij de ploeg halen. “We hebben nu meer budget dan met één partij”, zegt hij. “Met Jumbo erbij krijgen we de ruimte om de Activia-tak mee te nemen.”

Al eerder had de coach aangegeven dat er hoe dan ook ruimte en begeleiding zou zijn voor Roxanne van Hemert, Annette Gerritsen, Laurine van Riessen en Diane Valkenburg, maar met de extra sponsor kunnen zij ook volwaardige contracten tekenen bij de ploeg.

“De ploeg staat er best goed voor. Natuurlijk zijn er altijd een paar met wat dingetjes, een verkoudheidje of dat het schaatsgevoel even mist, maar er spelen geen enge dingen.” Nu wacht een korte rustperiode en dan moet de nieuwe zwart-gele ploeg op de KPN NK Afstanden laten zien hoe het de zomer heeft overleefd.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan