Tickets
Shop
Nieuws 21 okt 2014

Mulder: 'Na-olympisch jaar niet minderwaardig'

Na zijn succesvolle olympische seizoen nam Michel Mulder voor zijn doen iets meer rust. Maar na drie weken niks doen merkte de olympisch kampioen op de 500 meter dat hij weer volledig gemotiveerd was voor het nieuwe jaar.

Foto : Neeke Smit

"Ik geloof er niet zo in dat het in na-olympische jaren minder hoeft te zijn", zegt de 28-jarige Mulder.

"Bovendien vind ik verliezen gewoon vreselijk. Ik ga niet accepteren dat ik er komend jaar zomaar afgereden word. Ik ga niet beginnen aan een nieuw schaatsseizoen en zeggen: we kijken wel wat het wordt."

Aan het begin van de voorbereiding op het nieuwe seizoen had de sprinter wel even moeite om het juiste gevoel weer te vinden. "Maar één keer een inline-skatewedstrijd verliezen was voldoende om weer heel fanatiek aan de slag te gaan. Ik wil nog door, dat was meteen duidelijk."

Met zijn gouden medaille in Sotsji bereikte de sprinter al het hoogst haalbare. "Maar de olympische titel is niet het enige. Het is het allermooiste wat je kan halen, maar die titels tussendoor zijn ook echt mooi."

Status

Mulder beseft wel dat er bij de NK afstanden, die van 31 oktober tot en met 2 november in Heerenveen worden gehouden, heel anders tegen hem aan zal worden gekeken.

"Ik weet dat mensen nu een veel hoger verwachtingspatroon van me hebben, de omgeving reageert anders. En de concurrenten jagen op me, er is niets mooiers dan winnen van de olympisch kampioen."

"Maar voor mezelf is er niks veranderd. Ik moet er nog steeds voor zorgen dat ik het beste in mezelf naar boven haal."

Hereniging

Michel Mulder heeft daarin een boost gekregen door het feit dat hij na drie jaar weer met zijn tweelingbroer Ronald Mulder in één team zit bij beslist.nl.

"We zijn natuurlijk wel wat jaartjes verder en er is een heleboel gebeurd de afgelopen jaren, maar het gevoel erbij is nog steeds hetzelfde", aldus Michel Mulder.

De broers kozen na het olympische seizoen voor een hereniging omdat ze verwachtten dat ze elkaar beter konden maken. "Dat is ook al gebeurd. We zijn heel goede ploeggenoten, dat is nu alweer gebleken."

"Hij is goed in de dingen waar ik ook goed in ben. Dat triggert mij elke keer weer. Er is altijd die strijd en die is toch anders dan bij anderen, je hebt meer concurrentie met elkaar."

Afgelopen weekend leverde dat al heel snelle tijden op de 500 meter op in Deventer met een 35,32 voor Michel Mulder en een baanrecord van 35,06 voor Ronald Mulder, die een dag later echter een liesblessure opliep en de NK afstanden moet missen.

"Aan het eind van het seizoen heeft niemand het meer over die tijd in Deventer, maar het geeft aan dat ik goed bezig ben", stelt Michel Mulder. "Maar ik ben nog nooit naar een NK afstanden schaatsen gegaan zonder dat ik in absolute topvorm was, want dat kan gewoon niet. Dan mis je de boot."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan