Tickets
Shop
Nieuws 30 okt 2014

Kramer heeft last van collega's die 'niet goed genoeg zijn'

Sven Kramer ergert zich aan het niveau van een aantal van zijn collega's en vindt dat er 'geselecteerd' moet worden.

Foto : Neeke Smit

"Ik snap dat het arrogant klinkt, maar er zijn er te veel niet goed genoeg. Daar heb ik last van", zegt de rijder van TEAMLottoNL-Jumbo donderdag tegen de NOS. "Het is te vaak druk hier op de baan."

"Er rijden veel mensen in de rondte, en daar wil ik niemand te kort meedoen, die lifestyle-sporters zijn. Mensen willen graag profschaatser zijn", illustreert Kramer die drukte aan de vooravond van de KPN NK Afstanden.

"In Nederland is daar gelukkig veel ruimte voor, maar je kan je afvragen of dat de top stimuleert. In welke nationale sport in Nederland kunnen er gewoon vijftig mensen van leven?"

De olympisch kampioen op de 5000 meter ziet de situatie in de schaatswereld niet terug in andere sporten. "Ze wonen hier in Heerenveen en zijn er heel druk mee op hun manier. Dat vind je in tennis niet. Dat vind je in het wielrennen ook niet."

Faciliteren

Als het aan Kramer ligt zou het dus anders moeten, maar hoe, dat weet hij nog niet. "Minder deelnemers op de NK afstanden? Nee, dat zeker niet. Maar je moet de topsport faciliteren in wat het nodig heeft. Er wordt in de wandelgangen al vaker over geklaagd, maar misschien iets minder nadrukkelijk. Dan doe ik het wel."

"Het gaat uiteindelijk om de mensen die prijzen winnen voor een land. Dat kunnen er natuurlijk niet veel zijn. Er kunnen er maar drie op een podium. Als wij het niveau van de afgelopen jaren willen handhaven, moeten we selecteren."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan