Tickets
Shop
Nieuws 24 okt 2014

Groningen zet alles in voor succesvol NK op kunstijs

Het lijkt nog ver weg, maar over iets meer dan twee maanden al is de Groningse ijsbaan Kardinge voor de marathonschaatsers de locatie van het Nederlands kampioenschap op kunstijs. De organisatie timmert al flink aan de weg en trapte deze week het ‘Groningse marathonseizoen’ af.

Foto : Neeke Smit

In de week nadat in Amsterdam de officiële start van het seizoen had plaatsgevonden, werd in Kardinge al flink vooruitgeblikt naar de strijd om de nationale titel, op 4 januari volgend jaar. Die werpt z'n schaduw flink vooruit. "We willen hier met z’n allen iets moois maken van dat NK", stelde Derk Bosscher, die in de organisatie deel uitmaakt van de commissie sponsoring.

De plannen voor het NK zijn groot, gaat Bosscher verder. "Het moet een spektakel worden, waarmee we het marathonschaatsen in Groningen weer op de kaart zetten. We zijn daarom heel actief. Alle mogelijke middelen gaan we inzetten. De pers, regionale televisie en regionale radio, en social media."

"Te vaak hebben we hier in het verleden gehoord: oh, was er een marathon? Dat gaat nu niet gebeuren. Er is besloten dat we het grootste deel van ons budget aanwenden voor publiciteit. Keer op keer gaan we dat NK onder de aandacht brengen. Niemand mag het ontgaan. We gaan speciale spotjes laten inspreken door de Groningse marathontoppers, die heel regelmatig op de regionale radio voorbijkomen. Dat hebben we in het verleden ook al eens gedaan en de respons daarop was heel goed."

Belangstelling

Wat een actieve aanpak van de promotie rond een NK kan losmaken, werd eerder dit jaar wel bewezen in Dronten. Hoe dubbel de omstandigheden rond dat toernooi ook waren door het overlijden van Sjoerd Huisman, het was wel heel druk op een locatie waarvan dat op voorhand helemaal niet werd verwacht.

"Er is in de basis veel belangstelling voor het marathonschaatsen. Je moet de mensen er alleen even van overtuigen dat het de moeite waard is ook daadwerkelijk naar de ijsbaan te komen’’, stelt Bosscher. De man die naast boer ook presentator is bij RTV Noord heeft hoge verwachtingen van de nationale titelstrijd.

"Er kunnen hier normaal gesproken ruim drieduizend mensen naar binnen. Als die er allemaal zijn, zou dat een mooie entourage zijn. Als er file staat voor de gehaktballentent is het prima. Dan hebben wij het goed gedaan."

Er zijn deze avond meerdere marathontoppers uit het Groningse opgetrommeld. Foske Tamar van der Wal is er uiteraard als regerend Nederlands kampioene. Maar ook mannen als Sjoerd den Hertog, Robert Post en Pim Cazemier van de noordelijke ploegen Selecteq en CRV Interfarms. En natuurlijk Daniëlle Bekkering, als grootgrutter in titels nog altijd het uithangbord van marathonschaatsen in Groningen.

Schouders eronder

Maar deze keer is Bekkering, met een opleiding sportmanagement in haar bagage, ook betrokken bij de organisatie. "Met z'n allen zetten we de schouders onder dit NK. De wedstrijd uit de KPN Marathon Cup van 20 december wordt de opwarmer, met ook nog de finale van de competitie mass-start. Daarna moet iedereen ook naar het NK willen."

Bekkering reed zelf tientallen NK's, maar die van december 2000 herinnert ze zich nog maar al te goed. Dat was het laatste NK dat ze in haar 'eigen' Kardinge reed. "Niet mijn beste wedstrijd. Ik had kort daarvoor pas voor het eerst gewonnen en opeens verwachtte iedereen van alles van me. Ik ging ten onder aan zenuwen." Lachend: "Gelukkig heb ik dat in de jaren daarna nog een beetje kunnen goedmaken."

Diezelfde druk zal nu ongetwijfeld op de schouders rusten van Foske Tamar van der Wal, met het verschil dat de Groningse inmiddels al veel meer gelouterd is dan Bekkering destijds. Maar toch is ook voor Van der Wal het NK in eigen huis speciaal. "Ik heb al twee nationale titels gewonnen, en die waren allebei hartstikke mooi. Maar het liefst win je natuurlijk een Nederlands kampioenschap op je eigen baan, voor je eigen publiek. Dat lijkt me echt geweldig."

Gouden tijden

Het dubbelprogramma met een Cupwedstrijd op 20 december en vervolgens het NK op 4 januari moet marathonschaatsen in Groningen weer helemaal tot leven brengen, vindt Bosscher. "We hebben hier gouden tijden gehad en die moeten terugkeren. Mensen moeten weer weten hoe spectaculair marathonschaatsen is, hoe leuk het is erbij te zijn in die geweldige sfeer van stamppot mous.’’

Post, Den Hertog en Cazemier kijken er ook reikhalzend naar uit. Het drietal kan nog kiezen tussen het NK voor beloftes of dat voor de allersterkste mannen, maar ze twijfelen geen moment. "We willen er absoluut bij zijn", stelt Post. "De kans om zo'n NK op je eigen ijs te rijden, krijg je misschien nooit meer."

Overigens is Kardinge op 17 en 18 januari ook nog gastheer van de NK sprint. Het is voor de organisatie een optie een koppeling te maken tussen die drie topevenementen op het Groningse ijs. ’’Daar gaan we nog eens goed naar kijken’’, aldus Bosscher.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan