Tickets
Shop
Nieuws 19 okt 2014

Breeuwsma: 'Kan straks leuk meedoen'

Met drie keer brons was Daan Breeuwsma dit weekeinde de beste Nederlander bij de Invitation Cup in Heerenveen. Zijn optreden werd door hem beoordeeld als prima. “Op techniek kom ik lekker die ritten door.”

Foto : Sander Chamid

Met rijders uit zes Europese landen aan de start, stond er in Thialf een sterk competitieveld. “Als je naar de deelnemers kijkt, dan hoor ik hier minimaal in alle finales te zitten”, constateerde Breeuwsma.

Dat lukte de Fries en resulteerde in drie keer brons. Een overwinning zat er in Heerenveen niet in, steeds moest hij de Hongaren Sandor Liu Shaolin, Victor Knoch of de Brit Jack Whelbourne voor zich dulden.

Fouten maken

“Als je in die finales staat moet je ook kritisch kijken. Zeker op de 1500 meter had er meer in gezeten. Ik kwam in het gedrang, zat op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Daarom schaats je hier. Nu mag je die fouten nog maken.”

Breeuwsma is net weer fit. Na de tiendaagse fietstocht in Spanje in september voelde hij zich een poos ziekjes. “Ik had dat beestje ook meegenomen uit Spanje”, doelt hij op de parasiet die bij hem werd aangetroffen en die mogelijk ook bij andere rijders uit de ploeg buikklachten veroorzaakte.

Het zorgt ervoor dat een nog niet topfitte Breeuwsma tevreden kan terugkijken.“Op techniek kom ik lekker die ritten door. Op de rechte stukken raak ik ze goed. Nu nog wat fitter worden en de bochten wat strakker krijgen, dan kan ik in de wereldbekers straks leuk meedoen.”

Schulting verrast

Bij de vrouwen zorgde Suzanne Schulting voor een verrassing op de 1500 meter. De net zeventien geworden juniore reikte tot de finale en leek zelfs even op weg naar het brons. “Dat was een verrassing. Ik ben alleen bezig geweest met lekker schaatsen en denk dat het daarom zo goed ging. Het liep gewoon.”

Ook in het tweede deel van het toernooi liet Schulting zien dat ze met de Europese top meekan. Ze eindigde als tiende in het klassement. Schulting reed zich in beeld voor het wereldbekerteam. “Dat heb je altijd in je achterhoofd. Je weet dat de kans bestaat, maar ik heb me op het schaatsen gefocust.”

Geen hoofddoel

Of ze meegaat naar Salt Lake City en Montreal hangt af van het besluit van de selectiecommissie. “Voor mij zijn de wereldbekers geen hoofddoel, maar het zou echt gaaf zijn als ik mee mag. Ik denk dat ik er sterker van kan worden”, zei Schulting, die bij de wereldkampioenschappen voor junioren mikt op een klassering in de top tien.

Eerder mocht Schulting al even aan het echte werk proeven. Ze ging mee naar Spanje voor het tiendaagse fietskamp. “Dat was een mooie ervaring. Je mag met de grote mannen en vrouwen mee. Fietsen in Spanje is mooi en je maakt dingen mee die je nooit meer vergeet.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan