Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2015

'Synchroonschaatsen in de lift in Nederland'

Team Ice United uit Breda won afgelopen zondag de Nederlandse titel in het synchroonschaatsen. Met de korte kür scoorde het team 30.82 punten en daar was coach Daniëlle Spijkers tevreden mee.

“Over de grote lijn was het een van de beter korte küren die we gereden hebben dit seizoen. De Whip Intersection en de Travelling Circle gingen beiden goed. Het No Hold Element vergt nog wat aandacht op de afwerking en de steps sequences. Dat zijn twee series van passen waarvan een uitgevoerd moet worden met drie verschillende passen op één voet.”

De ISU heeft bepaald dat de Moves in the Field dit jaar moet bestaan uit minimaal één unsupported spiral. Voor het eerst dit seizoen kreeg het team uit Breda een moeilijkheidsgraad drie van het technisch panel; de Pivot Line kreeg zelfs een beoordeling op niveau vier en daar waren ze erg blij mee.  

In de vrije kür schaatsten de rijdsters zich naar een seasons best van 60.11 punten. “Deze kür begon erg goed, maar bij het tweede element was er een val tijdens de liften waarbij we meteen twee punten aftrek kregen en ook de uitvoering in de min schoot. Maar daarna hebben de dames de kür en alle elementen netjes afgewerkt. Op het Pair Element en het Linear Element kregen we een level vier en een Traveling Wheel op niveau drie, wat voor ons echt goed was.”

In het eindklassement scoorde het team 90.93 punten en werd daarmee Nederlands kampioen. Voor het team van MSB is het seizoen nog niet ten einde, want over een paar weken staat de Swiss Cup op het programma en daarna nog een internationale wedstrijd in Frankrijk en één in België. In de zomer traint het team gewoon door en gaat de aandacht vooral uit naar het maken van nieuwe küren.

Volgend jaar wil het team voor het eerst gaan deelnemen aan ISU-wedstrijden. “We gaan vooral hard werken aan het tweede cijfer. De Skating Skills kunnen we goed trainen door middel van de Moves in the Field testen die gelukkig verplicht zijn geworden bij het synchroon,” aldus Spijkers.

Synchroonschaatsen in Nederland

Spijkers is al vanaf het eerste begin van synchroonschaatsen in Nederland betrokken en hoopt dat de sport na een dip weer gaat groeien. “Ik ben vooral trots dat we na vier jaar hard werken met een nieuw team van twintig dames op het ONK staan. Dat is mede te danken aan ook goede oud-solorijdsters die toch hun carrière wilden voortzetten binnen een andere tak van het kunstrijden. Ik hoop dat ook verenigingen die geen teams hebben, zich er nu voor open stellen om te kijken of ze bijvoorbeeld kunnen starten met een Mixed Age team uit bijvoorbeeld recreanten.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan