Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2015

EU-parlement wil aanpak wedstrijdmonopolie

D66 krijgt steun van andere partijen in het Europees Parlement om "oneerlijke beperkingen'' in de sportsector aan de kaak te stellen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het wedstrijdmonopolie binnen de schaatswereld.

Foto : Neeke Smit

Daardoor mogen bepaalde schaatsers niet meedoen aan Icederby-wedstrijden. Dat zijn lucratieve wedstrijden voor schaatsers en shorttrackers.

D66-Europarlementariƫr Sophie in 't Veld kwam in actie na kritiek van schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt op het Icederby-verbod. Het opleggen van beperkingen, met als sanctie levenslange uitsluiting van de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen, is absurd, zo stelt ze dinsdag.

In 't Veld wil dat de Europese Commissie zich buigt over het verbod voor sporters om deel te nemen aan alternatieve sportevenementen die niet zijn goedgekeurd door federaties.

Betaalde beroepssporten zoals schaatsen zijn een volwaardige economische activiteit, aldus de politica. De Europese regels voor eerlijke concurrentie moeten ook in deze sector wordt toegepast.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan