Tickets
Shop
Nieuws 26 jan 2015

Dweilpauze: Koning Knegt en balende langebaners

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Soenar Chamid

Nieuws van het weekend

Sjinkie Knegt veroverde op overtuigende wijze zijn tweede Europese shorttracktitel. De Fries was in Dordrecht de beste op de 1000 en 1500 meter en werd tweede op de 500 meter. In de superfinale over drie kilometer was het daardoor een kwestie van uitschaatsen om de eindzege te grijpen.

Dat de laatste race eigenlijk een formaliteit was, was een grote verrassing met shorttracklegende Viktor An als belangrijkste tegenstander. Toch ging het volgens Knegt zelf niet zo gemakkelijk als het van buitenaf misschien leek. “Ik heb er harder voor moeten strijden dan bij mijn vorige Europese titel. Het is niveau is in de breedte gestegen”, zei hij na afloop. En dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws.

Buitenlander in het nieuws

Bij de dames was het in Dordrecht wel tot aan het einde spannend. Sofia Prosvirnova ging als nummer een de superfinale in, maar moest de zege uiteindelijk aan Elise Christie laten. En dat terwijl de Britse met een podiumplaats als doel naar het toernooi in Nederland af was gereisd.

De eindzege voelde voor Christie ongetwijfeld als een overwinning op zichzelf. Het afgelopen olympische seizoen, dat eindigde met drie diskwalificaties in Sotsji en vervolgens zelfs resulteerde in paniekaanvallen, wil ze immers het liefst zo snel mogelijk vergeten. Hoewel dat toernooi waarschijnlijk altijd een litteken zal blijven in haar carrière lijken de demonen in haar hoofd nu in ieder geval wel definitief verdwenen.

Top

Jouke Hoogeveen was al drie keer de beste in de natuurijsklassiekers in het Zweedse Falun, maar op de Weissensee lukte het hem nog nooit om te winnen. Tot afgelopen zaterdag. De rijder van Team Tjolk vocht zich naar de zege in de Aart Koopmans Memorial.

En dat terwijl de Amsterdammer zich ’s ochtends voor de start nog rot was geschrokken omdat het ijs er ineens perfect bij lag, normaal gesproken een teken dat de vooraf verwachte sprint er zou komen. Die kwam er echter niet en dat maakte de zege voor Hoogeveen misschien nog wel mooier. “Dit is voor mij echt een waardevolle”, zei hij terugkijkend dan ook.

Flop

Terug naar Dordrecht want waar Elise Christie op het juiste moment piekte, stelde Arianna Fontana hevig teleur. De vijfvoudig Europees kampioene werd vooraf als de grote favoriet voor de eindzege gezien, maar de Italiaanse reed voor het eerst sinds 2007 niet eens naar een podiumplaats. Een vierde plaats was waar ze het mee moest doen en dat zal Fontana zelf ook niet aan hebben zien komen.

Tijd

Snelle tijden zaten er bij de selectiewedstrijden voor de WK Afstanden vanwege de zware omstandigheden in Thialf niet in. Op de 1500 meter was 1.47,41 goed voor de zege. Die ging echter niet naar één rijder. Kjeld Nuis en Koen Verweij kwamen in dezelfde tijd over de finish. Beide heren maalden daar echter niet om. Het felbegeerde WK-ticket was binnen en dat was alles waar het om draaide.

Quote

Jorrit Bergsma plaatste zich zaterdag zoals te verwachten viel eenvoudig voor de 5000 meter bij de WK Afstanden, maar de selectiewedstrijd had voor de Fries niet bepaald gehoeven. 

Als het aan Bergsma ligt, is dit ook meteen de laatste keer geweest dat de selectiemomenten zo verspreid liggen, want ‘van selectiewedstrijd naar selectiewedstrijd leven’ gaat hem niet in de koude kleren zitten. “Nu ben je haast opgebrand voordat de echte titels te verdienen zijn”, waren de alarmerende woorden van Bergsma. 

En hij was niet de enige die niet vrolijk werd van de wedstrijden in Heerenveen. Sven Kramer noemde het een onnodige verspilling van energie en Ireen Wüst baalde vooral vanwege het feit dat er amper publiek was in Thialf. Misschien is een WKT zoals de Brabantse voorstelde in de toekomst inderdaad een betere optie.

Foto

Mariska Huisman kondigde onlangs haar afscheid aan. Dat dat een aderlating zal zijn voor de sport bewees de Noord-Hollandse op de Weissensee eens te meer. Aan haar lange erelijst voegde ze nog maar eens een overwinning toe, die in de Aart Koopmans Memorial.

Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan