KPN NK Marathon 2012 | KNSB Schaatsweek

Van der Wal leidt Okkinga naar zege

schaatsen.nl Door Eric Korver, 26-02-2012 00:04

HEERENVEEN – Haar collega’s stonden langs de kant vol bewondering te kijken. "Waar haalt ze het toch vandaan", werd er hardop gevraagd. ’Ze’ is Foske Tamar van der Wal, en inderdaad, waar haalt ze het vandaan? Van der Wal leidde Okkinga Communicatie persoonlijk naar de zege in de KPN Tweedaagse door zonder pauze achtereenvolgens de koppelkoers en de 1500 meter te winnen.

Foske Tamar van der Wal | Foto's: Neeke Smit

Foske Tamar van der Wal | Foto's: Neeke Smit

Natuurlijk was Foske Tamar van der Wal de eerste om te wijzen op de inbreng van haar ploeggenotes Carien Kleibeuker en Jane Ravestein en gastrijdster Irene Schouten. Bescheidenheid siert de mens en zeker ook Van der Wal. Ze ging daarmee echter gemakshalve voorbij aan haar eigen inbreng, die zeker niet gering was.

Eerst werkte ze met Kleibeuker de loodzware koppelkoers af. In de finale was het Van der Wal die vol gas moest geven om zich de concurrentie van het lijf te houden. Tijd voor een adempauze was haar niet gegund, want de Groningse moest meteen weer aan de bak in de finale van de 1500 meter. "Viel even tegen", gaf ze toe. "Daar zou aanvankelijk een dweilpauze tussen zitten zodat ik even had kunnen bijkomen. Maar de dweilpauze werd geschrapt."

Op rozen

Het was Van der Wal geen moment aan te zien. In de laatste ronde trok ze de regie in die finale van de 1500 meter volledig naar zich toe, ondanks ook de aanwezigheid van Mariska Huisman, die eerder op de avond nog de winst bij de puntenkoers had gegrepen. Op tweehonderd meter zat de Groningse al op rozen en na het uitkomen van de laatste bocht kwam niemand meer in haar buurt.

"Met de snelheid zit het dus wel goed. Nog steeds", concludeerde Van der Wal zelf al. Dat vond ze niet onbelangrijk. "Want voor mij zit het seizoen er na deze avond nog niet op. Volgende week volgt nog de mass-start in Thialf, dus ik moet nog even scherp blijven."

Volgend jaar weer

Als Foske Tamar van der Wal ook in die race het niveau haalt dat ze het hele seizoen al etaleert, zal er in Thialf ook voor de langebaantop weinig te halen zijn. Dan is de kans zelfs levensgroot dat ook zij hardop de vraag stellen: 'Waar haalt ze het toch vandaan?'.

De impulsen van Van der Wal zorgden er in ieder geval voor dat haar ploeg Okkinga Communicatie de eerste KPN Tweedaagse won. Beteropenhaardhout.nl legde beslag op de tweede plaats, het stoppende Hoolwerf Heiwerken kreeg als afscheidscadeau het brons. "Mooi evenement", vond Van der Wal tot slot. "Dit moeten we wat mij betreft volgend jaar gewoon weer doen."

Deel |

gerelateerd nieuws