Vanaf vandaag ziet schaatsen.nl er anders uit. Voortaan zetten we het beeld voorop. Het gezicht van de rijder die als eerste over de streep gaat. De uitbundigheid bij de fans die langs de baan staan. De leegte van het bevroren landschap tijdens een tocht op natuurijs.

We hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt om schaatsfans te voorzien van nieuws en achtergrond over het schaatsen. En met succes: we zijn in die vier jaar gegroeid naar meer dan vijfhonderdduizend gebruikers die ons maandelijks weten te vinden.

In dezelfde vier jaar stond de technologie niet stil. Smartphones worden steeds groter, veel meer mensen lezen op hun tablet en dankzij 4G is het internet nu overal echt toegankelijk geworden. En waar we zijn begonnen met tekst en foto's hopen we de komende jaren veel meer met video te gaan doen. Vandaar deze vernieuwing. En als het aan ons ligt, is dit nog maar het begin. 

De KNSB en hoofdsponsor KPN hebben in 2010 de behoefte aan een onafhankelijke nieuwsvoorziening over de schaatssport goed aangevoeld. Sinds de lancering is het met veel energie, aandacht en inzet gelukt om schaatsen.nl verder te verbeteren. Afgaand op de grote hoeveelheid trouwe bezoekers, de reacties, de intense discussies rondom bepaalde berichten en de naamsbekendheid staat wel vast dat het platform breed wordt omarmd. 

Met twee mobiele apps, een tweede scherm, een magazine, en veel activiteit op sociale media (#schaatsfan) is er in vier jaar tijd een volwaardig platform voor de Nederlandse schaatscommunity neergezet.

Verbeterpunten

In het voorjaar hebben we met een groot aantal bezoekers van het platform gesproken. En we hebben zelf op een rijtje gezet wat we in de komende jaren met het platform zouden willen bereiken. Er viel zeker het een en ander te verbeteren. Artikelen waren niet altijd even goed terug te vinden, de navigatie was niet altijd even helder en van sommige stukken kon je je oprecht afvragen of ze wel thuishoorden op de site.

Daarnaast was de aansluiting tussen het magazine, het online platform en de inzet van sociale media niet altijd even duidelijk voor het publiek. En waar schaatsen.nl zich vooral richtte op nieuws over de topsport bleek er bij de schaatsenthousiasten ook veel behoefte over alles wat met recreatief schaatsen te maken heeft. Welke schaatsen zijn nou het meest geschikt voor een lange toertocht? Hoe kun je zelf je schaatsen slijpen? Op dat soort vragen hadden we vaak nog geen antwoord.  

Digitale revolutie

Daar komt bij dat in de afgelopen vier jaar de mediawereld volledig is veranderd. Door de komst van tablets en e-readers hebben mensen massaal het papieren tijdschrift vaarwel gezegd en kiezen vaker voor online.

De digitale revolutie heeft video van hoge kwaliteit bereikbaar gemaakt voor iedereen. En dankzij de snelle 4G verbindingen en betere schermen wordt er veel meer gekeken, gelezen en gedeeld op de smartphone. Het einde van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht.

Nieuwe technologie maakt het mogelijk om sporters bij het schaatsen te ondersteunen. Denk maar aan het succes van Runkeeper en Strava in de hardloop- en wielrenwereld. Zowel Apple als Google ontwikkelen nieuwe apparaten,  brillen en horloges, die de gebruiker continu van informatie kunnen voorzien. En dankzij de verschillende biometrische sensoren in deze apparaten zijn we binnenkort in staat om de effecten van sport op ons lichaam voortdurend te meten en te analyseren. Of dat echt waarde op kan leveren voor de schaatssport zullen we in de komende tijd moeten onderzoeken. 

Inspiratie

Al met al genoeg redenen voor KNSB en KPN om het platform schaatsen.nl te vernieuwen. Voor jou als gebruiker betekent dat vooral de website en de mobiele app er voortaan anders uit ziet. Omdat het nieuws een van de dragende pijlers onder het platform blijft, hebben we veel aandacht besteed aan de vindbaarheid en leesbaarheid van de nieuwsartikelen.  

Daarnaast hebben we in het nieuwe ontwerp veel meer ruimte voor fotografie en video. Dat biedt de redactie veel mogelijkheden om op nieuwe manieren verhalen te vertellen over het schaatsen. Een eerste resultaat daarvan is zichtbaar onder de noemer inspiratie. Langere verhalen, beeldcollages, video-impressies, uitgebreide interviews, voorheen konden we ze niet goed kwijt, maar vanaf vandaag gaan we ze toevoegen.

Een goed eerste voorbeeld is het artikel van Erik van Lakerveld over de bijzondere schaatstocht in het grensgebied tussen China en Mongolië.

Praktische informatie

Alle informatie over schaatscompetities, de merkenteams, de wedstrijden en de uitslagen zullen we samenbrengen onder de noemer wedstrijden en statistieken. Per evenement willen we een helder overzicht geven van alle informatie, het wedstrijdschema en de uitslagen van het evenement. Ook kan je hier voortaan direct zien of er voor een toernooi nog kaarten beschikbaar en deze bestellen.

In de komende periode willen we hier ook alle belangrijke achtergrondinformatie en statistieken rondom rijders en teams verzamelen. En in de loop van het winterseizoen gaan we nog veel tips en wetenswaardigheden toevoegen voor iedereen die zelf ook wel eens op de schaatsen staat. 

Help ons schaatsen.nl verder te verbeteren

We zijn er nog lang niet. Zowel in inhoud als in functionaliteit gaan we de komende maanden nog veel dingen toevoegen. We sluiten ook niet uit dat de komende paar weken er af en toe nog iets niet optimaal zal werken. Later deze winter zullen we het nieuwe platform officieel lanceren.

Het ontwikkelteam van Tam Tam en de redactie hebben de afgelopen weken hard gewerkt en getest, maar we hebben ongetwijfeld nog van alles over het hoofd gezien. We zijn daarom extra benieuwd naar wat je vindt van het nieuwe schaatsen.nl. Wat er inhoudelijk nog beter kan, wat er bij het gebruik eventueel niet goed gaat, of wat je graag zou willen zien. 

Kortom: Schaatsen.nl vernieuwt! En daar kunnen we je opmerkingen goed bij gebruiken. Laat ons weten wat je van de vernieuwing vindt: redactie@schaatsen.nl. En mocht je nu al enthousiast zijn deel dan vooral je ervaring via Facebook en Twitter.