Tickets
Webshop
Tip

Tips voor de wedstrijddag

Diane Valkenburg: Het draait om de juiste voeding, materiaal dat op orde is en een uitgerust lijf.

Het is een terugkerende grap in de vrouwenkleedkamer. Diane Valkenburg stapte ooit om zeven uur ’s ochtends op haar rollerbank, terwijl het NK pas in de middag begon.

Daarmee fietste ze haar warming-up en verzorgde ze er onbewust een wekservice bij. Haar concurrenten sliepen in hetzelfde hotel. "Het is al zes jaar geleden, maar ik krijg het nog steeds weleens te horen", zegt ze lachend, om vervolgens te verklappen: "Tegenwoordig dik ik het aan en beweer ik dat ik om 5.00 uur al op die fiets zat."

Het gebeurt niet meer. Inmiddels weet ze beter: "Je hebt rust nodig om hard te kunnen schaatsen. Dat heb ik bij Jac wel geleerd." Ze staat standaard om acht uur "s ochtends op, tenzij haar wedstrijd heel vroeg begint. De schaatsster van Activia zorgt dat ze minimaal vier uur voor haar race wakker is.

Drie hoofdzaken

Voor Valkenburg draait het op een wedstrijddag om drie hoofdzaken: de juiste voeding, materiaal dat op orde is en een uitgerust lijf. "Ik probeer niet te veel energie te verspillen. Dat programma dat ik destijds deed, daar kan ik me nu niks meer bij voorstellen. Daar zou ik echt niet blij van worden", lacht ze.

Dat betekent niet dat ze tegenwoordig als voorbereiding op de wedstrijden de gehele dag op haar bed ligt. Een warming-up hoort er standaard bij. Deze voert ze uit op haar schaatsen, fietsend of door te lopen.

De keuze is afhankelijk van de mogelijkheden die ze heeft en de beweging waar Valkenburg op dat moment het meest voor voelt. Het maakt niet veel uit, want uiteindelijk draait het tijdens haar warming-up vooral om een aspect: "Het is belangrijk om heel even de hartslag omhoog te brengen. Daardoor wordt het lichaam wakker."

Voeding en materiaal

Zonder goed materiaal is het bijna onmogelijk om een goede wedstrijd te rijden. Daarbij komt niet alleen vakkundig slijpwerk kijken, een klus die Valkenburg net als veel andere profschaatsers zelf doet, maar ook een goede ronding en buiging van haar ijzers. Die laatste twee handelingen laat Valkenburg ruim van tevoren uitvoeren door materiaalman Ronald van den Ing. "Dat vind ik belangrijk. Ronald is heel goed in zijn werk. Ik wil geen twijfel hebben over mijn materiaal." 

En een paar uur voor haar wedstrijd schuift Valkenburg achter een koolhydraatrijke maaltijd. Het is routine. Tenzij haar wedstrijd "s ochtends begint, dan verkiest ze brood. "In beide gevallen geldt: ruim van tevoren, want ik wil niet dat mijn eten omhoog komt tijdens de race."