Tickets
Webshop
Tip

Hoe verzorg ik mijn inline-skates?

Nu bijna alle Nederlandse kunstijsbanen weer open zijn wordt het tijd om de wieltjes op te bergen en de ijzers op te zoeken. Een mooi moment om eens te kijken naar de staat van je skates. Het onderhouden van skates lijkt veel gemakkelijker dan het verzorgen van schaatsen.

Skates hebben uiteraard geen slijpbeurten nodig en ook van frustratie om een braampje dat maar niet weggaat heeft een skater geen last. Toch kan een goede verzorging van je skates de levensduur aanzienlijk verlengen. Breng ze dus nu in topconditie zodat je ze in het voorjaar zo weer uit de kast kunt pakken en de weg op kunt.

Chassis

Maak het chassis en de skateschoen schoon met een vochtige doek. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen. Verwijder al het stof en vuil. Controleer of alle bouten en moeren nog goed vastzitten.

Binnenschoen

Heb je door een in flinke regenbui of met hoge temperaturen gereden? Grote kans dat je binnenschoen nat is geworden van zweet of water. Haal als het mogelijk is, de binnenschoen uit de buitenschoen en laat deze goed drogen op kamertemperatuur. Leg de skate of binnenschoen nooit op de verwarming, het temperatuurverschil kan vervorming of verharding veroorzaken. Kan de binnenschoen niet uit de buitenschoen? Maak dan proppen van oude kranten en stop deze in de schoenen. Herhaal dit tot de kranten al het vocht uit de schoen hebben opgenomen.  

Remblok

Controleer ook de staat van je remblok. Komt de houder van het remblok (bijna) tegen de grond? Dan is je remblok versleten. Op veel blokken staat een streep die de maximale slijtage aangeeft. De meeste remblokken zijn heel gemakkelijk zelf te vervangen.

Lagers

 Skaten over een ondergrond met water, olie, gravel of zand is slecht voor je lagers. Uiteraard kun je dit niet altijd voorkomen. Maak dus voor je je skates opruimt je lagers schoon op de volgende manier:

  • Haal de wielen uit het frame
  • Druk de lagers en de spacer uit het wiel
  • Leg de lagers in een speciaal lagerschoonmaakmiddel, terpentine of wasbenzine. Gewoon afwasmiddel kan ook.
  • Laat de lagers uitlekken en droog ze zorgvuldig.
  • Als de lagers goed droog zijn kun je gaan invetten. Gebruik 1-2 druppels olie (niet meer, want dat trekt juist vuil aan) of 3mm vet gelijkmatig verdeeld rond in de lager.

Opbergen

Je skates zijn nu klaar om de kast in te gaan. Je kunt ze opbergen in de doos waarin ze verpakt waren toen je ze kocht of bijvoorbeeld in speciale skatetassen. Het belangrijkste is dat de skates niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen.