Tickets
Webshop
Tip

Hoe berg je je schaatsen netjes op? 5 tips

5 Tips om je schaatsen in topconditie te houden

Foto: Margarita Bouma

In de zomer gaan de ‘schaatsen in het vet’, is de gevleugelde uitspraak. IJzers worden ingevet om roest te voorkomen, maar is dit wel de beste methode? Vijf tips om je schaatsen goed te bewaren.

1. Maak je ijzers droog
Zorg er ten eerste voor dat de ijzers goed droog zijn. Na gebruik op het ijs dienen ze goed afgedroogd te worden. Thuis kun je dit het beste nogmaals doen omdat zich misschien condens heeft gevormd op het ijzer. Leg ze vervolgens te drogen op een handdoek op een droge plaats. 

2. Optioneel: inoliën van je ijzers
Als je ijzers netjes afgedroogd zijn kunnen ze in een krant of doek én op de juiste plaats prima bewaard worden tot het volgende schaatsseizoen. Als je toch bang bent voor roest dan kun je je ijzers in oliën. Olie heeft de voorkeur boven vet omdat bij invetten het vocht niet weg kan. Mocht er dan toch wat vocht op de ijzers achtergebleven zijn, dan kunnen ze van binnenuit gaan roesten. Olie verdringt het eventuele vocht en is ook nog eens gemakkelijker te verwijderen. Gebruik WD40 of teflonspray, naaimachine- of smeerolie is ook goed.

3. Voorkom uitdroging van schoenen
Naast het onderhouden van de ijzers is het ook belangrijk dat de schoenen goed blijven. Leren schoenen kun je insmeren met daarvoor bestemde schoenpoets. Hiermee voorkom je uitdroging en blijft het leer lekker soepel.

4. Opbergen: niet in kunststof beschermers!
Berg je schaatsen nooit op in de kunststof beschermers. De schaatsen moeten zonder beschermers om worden opgeborgen in bijvoorbeeld een krant. 

5. Bewaar op een droge plaats met weinig temperatuurschommelingen
Zorg er voor dat de schaatsen op een droge en verwarmde plaats met weinig temperatuurschommelingen (niet op een kachel) bewaard worden. Bijvoorbeeld op zolder!