Tickets
Webshop
Tip

Berg je schaatsen netjes op

Tips om je ijzers in topconditie te houden

Foto: Huub Snoep

Het schaatsseizoen is ten einde. Tijd om de ijzers op te bergen en de wieltjes uit de kast te halen. Goede verzorging kan de levensduur van je schaatsen aanzienlijk verlengen. Berg ze dus netjes op, zodat je in het najaar niet voor verrassingen komt te staan en snel het ijs op kunt.

IJzers

In de zomer gaan de ‘schaatsen in het vet’, is de gevleugelde uitspraak. IJzers worden ingevet om roest te voorkomen, maar is dit wel de beste methode? Zorg er ten eerste voor dat de ijzers goed droog zijn. Na gebruik op het ijs dienen ze goed afgedroogd te worden. Thuis kun je dit het beste nogmaals doen omdat zich misschien condens heeft gevormd op het ijzer. Berg je schaatsen nooit op in de kunststof beschermers.

Sommige mensen kiezen er voor om de schaatsen zo te laten wachten tot het winterseizoen is aangebroken. De ijzers zouden zo het volgende jaar zonder invetten gemakkelijker te slijpen zijn. Zorg er dan wel voor dat de schaatsen op een droge en verwarmde plaats met weinig temperatuurschommelingen (niet op een kachel) bewaard worden.

Als je toch bang bent voor roest, kies er dan voor om de ijzers in te oliën. Olie heeft de voorkeur boven vet omdat bij invetten het vocht niet weg kan. Mocht er dan toch wat vocht op de ijzers achtergebleven zijn, dan kunnen ze van binnenuit gaan roesten. Olie verdringt het eventuele vocht en is ook nog eens gemakkelijker te verwijderen. Gebruik WD40 of teflonspray, naaimachine- of smeerolie is ook goed.

Schoenen

Naast het onderhouden van de ijzers is het ook belangrijk dat de schoenen goed blijven. Leren schoenen kun je insmeren met daarvoor bestemde schoenpoets. Hiermee voorkom je uitdroging en blijft het leer lekker soepel.

Opbergen

De schaatsen moeten zonder beschermers om worden opgeborgen in bijvoorbeeld een krant. Leg de schaatsen op een, bij voorkeur, droge plek met weinig temperatuurschommelingen.