Tickets
Webshop
Tip

Kleden voor de Weissensee

Foto: Neeke Smit

Hoeveel kranten moeten er onder een pak? En hoeveel potten vaseline worden er weggesmeerd voor een tocht? Marathonschaatsers dienen zich verstandig te kleden tegen de kou van de Weissensee of een natuurijswedstrijd. Maar wat is nou de meest verstandige manier?


Kurt Wubben

"Bubbeltjesplastic kan je leven redden", zegt Kurt Wubben onomwonden. De gestopte marathonschaatser gebruikte tijdens zijn carrière geen kranten, maar het typische isolerende beschermmateriaal dat regelmatig te vinden is in postpakketjes om beschadigingen te voorkomen. Het wordt ook wel noppenfolie genoemd.

Dat betekent niet dat Wubben jaarlijks breekbare voorwerpen bestelde en thuis liet bezorgen, om zo aan zijn beoogde uitmonstering te komen. Hij trof het met zijn ploeggenoot Joost Juffermans, die als rietdekker zogezegd 'kilometers' noppenfolie voorradig heeft. Wubben bedekte met het materiaal zijn armen, borst, zijn kruis en de onderkant van zijn schaatsen. Zijn tenen kregen een paar lagen extra.

Het isolerende materiaal is volgens Wubben speciaal geschikt voor de echt barre omstandigheden, zoals bijvoorbeeld in Finland, waar het regelmatig twintig graden onder Celsius is, of zelfs meer.

Windstoppers

Schaatsster Rixt Meijer kiest bij natuurijs voor thermo-onderpakken en windstoppers onder haar kleding. Bij haar handen en voeten stopt ze speciale warme zakjes. Deze handwarmers bevatten een chemisch mengsel, dat in combinatie met zuurstof (buitenlucht, LvdG) warmte uitstoot. Deze zakjes bereiken een temperatuur van rond de vijftig graden Celsius en werken ongeveer zeven uur, wat lang genoeg is voor een flinke tocht.

Daarnaast smeert de Friezin haar hoofd altijd in met vaseline en draagt ze een skibril als het sneeuwt. Meijer: "En het is belangrijk om goed te denken aan het afdekken van enkels. Dat kan nog wel eens vergeten worden door bijvoorbeeld een iets te korte broek. Als daar bij de enkels een klein kiertje zit en het vriest, dan heb je dat niet door. Dan wordt alles koud. Dat zijn hele vervelende dingetjes."

Speciaal tasje

Jarenlang lag er bij Wubben een apart tasje op zolder, speciaal voor natuurijs. "Met bubbeltjesplastic, onderkleding en windwerend materiaal. Alles bij elkaar in een tasje. Stel dat het zou vriezen, dan had ik alles voorbereid en zou het zoeken in ieder geval geen stress opleveren. Uiteindelijk heb ik het nooit gebruikt."

Is noppenfolie het meest opmerkelijke materiaal dat gebruikt wordt tijdens het natuurijs? Wubben denkt van wel. In zijn geheugen vindt hij geen opvallende materialen van collega-schaatsers. Behalve deze: "Joost Juffermans schaatste ooit met een regenpak onder zijn schaatspak bij een natte wedstrijd in Amsterdam. Maar dat is geen hulpmiddel bij een natuurijswedstrijd."